O luna de coronavirus în România. Retrospectiva dezastrului

Astăzi, 26 martie, se împlinește o lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19. Este vorba de un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie.

Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar numărul cazurilor din România se apropie de 1.000. Iar în ultima săptămână, s-au înregistrat și primele decese din cauza coronavirusului care doar în câteva zile au ajuns la 17. Jumătate dintre aceste decese au legătură cu Spitalul Județean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare în România. Cea mai tânără victimă a coronavirusului în România are 52 de ani.

Opt români au murit în străinătate- unul în Franța și șapte în Italia.

Acestui bilant îi adaugam încă opt români care au murit în străinătate, mai exact unul în Franța și șapte în Italia.

Evoluția cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din țară a fost una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat în ultimele trei zile. De luni și până acum au fost raportate mai bine de jumătate din numărul total de îmbolnăviri.

La început persoanele infectate erau români întorși din Italia, însă pe parcurs s-au înmulțit cazurile comunitare, iar odată cu acestea și numărul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2. Oficialii spun că 10% din totalul îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.

Media de vârstă a bolnavilor din Romania este de 40-45 de ani.

Modul de viață al românilor a fost profund afectat

Modul de viață al românilor a fost profund afectat. În 11 martie au fost suspendate cursurile de învățământ, iar în 16 martie a fost decretată starea de urgență. Au fost impuse restricții de circulație, suspendate curse aeriene, s-au închis localurile publice și s-au interzis adunările și competițiile sportive. Începând de marți, 24 martie, prin Ordonanța militară 3, circulația tuturor persoanelor a fost restricționată drastic. Cuvântul de ordine: stați în casă! Este, deocamdată, metoda cea mai eficientă în lupta cu pandemia de Covid-19 și este aplicată deja în foarte multe țări. S-a calculat că o treime din populația globului trăiește acum în izolare.

În prima săptămână de când a fost raportat primul caz, au fost prelevate probe de la peste 650 de persoane. Numărul testelor aproape s-a dublat în a doua săptămână. In mod evident, a crescut și numărul persoanelor testate pozitiv.

În ultima săptămână s-a realizat o creștere spectaculoasă a testarilor. Numărul românilor verificați dacă au sau nu coronavirus a sărit de 14.000, practic s-a testat de 20 de ori mai mult.

În curând, va începe testarea întregii populații a Bucureștiului

Miercuri seara autoritățile au venit cu o veste care a luat prin surprindere: în curând, va începe testarea întregii populații a Bucureștiului, în cadrul unui proiect-pilot care urmărește să contureze un model de răspândire a virusului la nivelul unei aglomerări urbane. Oficialii dau însă asigurări că au de gând să extindă acest program la nivelul tuturor orașelor mari din România, chiar dacă, deocamdată, capacitatea de testare în România este foarte limitată.

Izolarea s-a dovedit a fi cea mai sigură măsură de prevenire a răspândirii îmbolnăvirii

Izolarea s-a dovedit a fi cea mai sigură măsură de prevenire a răspândirii îmbolnăvirii. Astfel că și numărul românilor aflați fie în carantină, fie în izolare la domiciliu a crescut de la o săptămână la alta. Iar aici vorbim de români veniți din țări unde au fost raportate multe cazuri de COVID-19 sau cei care au intrat în contact cu persoane deja diagnosticate sau contacți ai celor veniți din străinătate.

În comparație cu prima săptămână, în prezent, numărul celor aflați în carantină, sub pază, este de 30 de ori mai mare. O creștere semnificativă s-a înregistrat și în cazul celor aflați în izolare. În prezent sunt aproape 100.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu. Dar zilnic aproape continuă să fie organizate transporturi umanitare cu români în situații dificile în străinătate, care au cerut repatrierea. Sunt cel puțin 100 de persoane la bordul acestor transporturi, persoane care sunt plasate direct în carantină.

Principalele motive pentru care această boală s-a răspândit și pe teritoriul țării noastre sunt nerespectarea carantinei, dar și ascunderea faptului că au intrat în contact direct cu persoane bolnave. Un astfel de caz îl reprezintă cel al fostul ofițer MAI, care a ascuns faptul că a călătorit în Irael, țară de risc, și a infectat zeci de alte persoane, printre care și cadre medicale internate la Spitalul Gerota. Acestuia, dar și altor 166 de persoane li s-a întocmit dosar penal. site news

Lasă un răspuns