Numărul insolvenţelor, radierilor şi dizolvărilor companiilor sub cel din 2019!

Criza Coronavirus a afectat toate economiile lumii. Implicit, și pe cea românească. Rata șomajului este în progres și, potrivit KeysFin, ar putea ajunge la 6,5%. Valoarea este însă sub media europeană (7,1%) sau cea înregistrată în SUA (11%).

Este un prim semn că mediul de afaceri din România a dat dovadă de reziliență în această perioadă dură. Lucru confirmat și de alți indicatori. Spre exemplu, numărul firmelor intrate în insolvență în prima jumătate a anului este de 2.360. Sunt multe entități, însă cu 26% mai puține comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când nu exista pandemia. În plus, vorbim despre cea mai mică valoare din ultimul deceniu!

La fel stau lucrurile cu companiile suspendate. Cu un total de 5.136 consemnăm o valoare cu 32% mai mică decât în primele 6 luni din 2019. Și un alt minim pentru ultimii 10 ani.

În fine, la capitolul radieri, numărul consemnat în primele 6 luni este cu 58% mai mic decât în perioada similară a anului trecut. În timp ce, la polul opus, a crescut cu 4% numărul PFA și al persoanelor juridice active.

Ce urmează?

Așadar, ținând cont de contextul actual, lucrurile sunt îmbucurătoare. Însă se pot întoarce cu 180 de grade dacă România nu se trezește. Și nu vorbim despre politicieni. Este an electoral și, se pare, miza reprezentată de accesul la conducerea comunităților sau prezența în Parlament reprezintă, pentru cei mai mulți dintre ei, singura prioritate. Lucrurile țin de fiecare dintre noi.

Reprezentanții mediului de afaceri trebuie să privească serios situația. Să uite de reperele obișnuite. Să fie conectați la schimbările care se produc la nivel continental și global. Să dea dovadă de flexibilitate. Să acționeze. Gândind business-ul pe principii economice și nu pe baza unor eventuale acțiuni venite din partea clasei politice.

Lasă un răspuns