Noul produs care a dispărut total din magazine, românii cumpără în disperare în ciuda anunțurilor publice că magazinele au stocuri suficiente

După penuria de măști medicale, de data aceasta un produs alimentar este de negăsit, în întreaga țară! Drojdia folosită la pâine, fie uscată, fie proaspătă, nu se mai găsește în niciun magazin din țară.

Presa a contactat hypermarketurile și a primit același răspuns: drojdie nu se găsește și ar putea fi adusă abia zilele următoare. Rețelele Selgros și Cora au confirmat că nu mai au stocuri de drojdie, dar că ar putea fi aprovizionate zilele următoare.

Citește și: Informare Coronavirus: Au apărut explicațiile oficiale despre starea de urgență în care va intra România

Pe rețelele de socializare circulă tot felul de glume, așa cum se făceau și când erau scumpe cireșele sau măștile medicale: ”dau 5 pachete de drojdie la schimb cu garsonieră” sau glume similare.

Un nou val de disperare în magazine

La sfârşitul lui februarie, când s-a anunţat prima infecţie cu coronavirus în România, cetăţenii au luat cu asalt supermarketurile din ţară, golind rafturile cu făină, ulei sau mălai. Zilele acestea, în lumina noilor îmbolnăviri din Capitală, bucureştenii au dat iarăşi iama prin magazine şi prin pieţe, pentru a-şi face stocuri nu doar de produse alimentare, ci şi de dezinfectanţi şi hârtie igienică.

E ora 9 dimineaţa, iar în piaţa nouă din Drumul Taberei e o forfotă neobişnuită pentru o zi din mijlocul săptămânii. E coadă – nu foarte mare, dar coadă – la carne. Cea de pui s-a terminat prima, dar măcelăriile sunt aprovizionate în flux continuu cu carcase de porc proaspăt tranşate. Lumea mai cumpără cartofi, ceapă, iar la buticurile de-afară, din perimetrul halei principale, cetăţenii întreabă de hârtie igienică, de prosoape de hârtie şi de spirt.

Dimineaţa şi seara, oamenii golesc rafturile

În supermarketurile şi minimarketurile de cartier, rafturile sunt ba mai goale, ba mai pline, în funcţie de afluxul de cumpărători şi de ritmul de aprovizionare. Produsele dispar mai repede dimineaţa şi seara, când vin valurile de salariaţi care nu lucrează (încă) de-acasă. Oamenii cumpără apă minerală (cu preferinţă pentru anumite mărci!), paste, făină, mălai, orez, ulei. În anumite magazine dispar mai rapid conservele cu peşte şi pateurile, în altele conserve sunt, dar e gol la carne, la legume congelate şi la lactate.

Cerere uriașă pentru produse de igienă, hârtia igienică a devenit un lux

Ca niciodată, bate vântul pe la rafturile cu săpun lichid şi solid. Spirt medicinal nu se mai găseşte nicăieri, a început să nu se mai găsească nici clorul. În minimarketurile de cartier, e penurie de hârtie igienică (în special din cea multistrat) şi de prosoape de hârtie.

Citește și câți bani primesc angajații care stau acasă cu copii și ce condiții trebuie să îndeplinească.

Singur raionul cu băuturi alcoolice pare neatins – dar e doar o părere. Berile şi vinurile sunt la locul lor, dar vodca se evaporă pe nesimţite. Mulţi o iau pe post de dezinfectant extern. Pline şi bine aprovizionate rămân sectoarele cu fructe şi legume proaspete.

Statul repetă degeaba că nu sunt probleme la stocuri

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). S-a anunţat că nu s-au înregistrat majorări ale preţurilor la produse, şi că stocurile la alimentele de bază şi la dezinfectante nu reprezintă o problemă, deşi cererea continuă să fie foarte mare.

ANPC le recomandă oamenilor să se ducă la cele mai apropiate magazine, pentru a evita folosirea mijloacelor de transport în comun, să păstreze o distanţă de siguranţă de minimumun metru faţă de celelalte persoane, să nu desfacă în magazin produsele ambalate, să folosească mănuşi de unică folosinţă sau pungile disponibile şi să utilizeze dispenserele cu produse dezinfectante, poziţionate în spaţiile publice.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă clienţilor din magazine să evite cumpărăturile la orele de vârf. site news

Lasă un răspuns