Nou val de percheziții la Primării, cumpărau mobilier fictiv de la firme-fantomă: epicentrul fraudelor, de zece ani încoace, în aceleași locuri și cu aceleași clanuri

Agitație, în această dimineață, la mai multe primării. Poliţiştii din județul Olt au făcut şase percheziţii, joi dimineaţa, la sediile unor primării şi la sediile unor firme din județ. Oamenii legii aveau informații că autorităţile locale au cumpărat mobilier urban, dar nu l-au şi primit, conform Mediafax.

Citește și ce bombă sexy a fost angajată pe bani mulți la Institutul Cultural Român.

Potrivit Poliţiei Olt, se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal într-un dosar penal deschis pentru abuz în serviciu. Din primele cercetări, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2016, trei primării din județul Olt ar fi plătit aproximativ 220.000 lei pentru mobilier urban, dar că obiectele nu au fost livrate în totalitate.

„Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2009-2016, trei administrații locale din județul Olt ar fi efectuat plăți în valoare de aproximativ 220.000 de lei către diverși agenți economici pentru achiziționarea de mobilier urban, existând suspiciuni că bunurile nu au fost livrate în totalitate către beneficiari”, anunţă reprezentanţii IPJ Olt. Trei persoane urmează să fie aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt pentru a fi audiate.

Efecte colaterale după marele val de percheziții din Primării, de luna trecută

Este al doilea val de percheziții din acest an pe această speță. Peste 100 de percheziţii au fost desfăşurate,în ianuarie, în 25 de judeţe şi în Capitală, într-un dosar cu un prejudiciu de două milioane de euro ce vizează infracțiuni de fals și de serviciu.

În judeţul Olt, percheziţii s-au desfăşurat la Potcoava şi Osica de Sus. Polițiștii de investigare a criminalității pun în aplicare 15 mandate de aducere. Alte percheziții au fost efectuate în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București. Polițiștii au mers la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții. Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat este de 2.000.000 de euro.

„Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției. Mai există și plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Sursa citată mai precizează că aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat. Firmele sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate. Acestea au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții.

Arc peste timp – precedentul Drăgăneşti-Olt din 2008, aceleași șmenuri la Primării

Cazul celor peste 100 de percheziţii din toată ţara amintește de un dosar ce datează de mai bine de 10 ani, multe documente fiind cerute prin 2008. Este Cazul legăturii dintre fostul şef al Consiliului Judeţean COnstnața,. Nicușor Constantinescu, cu firmele din Drăgăneşti-Olt. Parcă în oglindă cu situaţia de acum – când au fost achiziţionate produse supraevaluate, chiar plăţi către firme fără angajaţi, în cazul firmelor din Drăgăneşti-Olt, erau executate lucrări, multe primării neplătind firmele care au executat. Datoriile erau de miliarde, la vremea respectivă. Aceste „afaceri” au fost încheiate de mai multe societăţi, care duceau într-un singur loc.

Vezi cum perchezițiile din Olt fac să iasă la suprafață și fraude din Alba.

Interesante sunt numele vehiculate în dosarul instrumentat în acest an, fiind vorba chiar de câteva societăţi care îşi au rădăcina în Drăgăneşti-Olt, dar nu numai.

Clanul din Potcoava face același tip de evaziune, netulburat, de 10 ani

La Potcoava, judeţul Olt, unde au avut şi ieri percheziţii, au mai fost efectuate verificări şi în anii precedenţi (octombrie 2012, februarie 2016, septembrie 2017, mai 2018). Este vorba despre dosare penale privind infracţiuni economice, respectiv evaziune fiscală, spălare de bani ori similare celui instrumentat în prezent de poliţiştii din Giurgiu.

Mai mult, în septembrie 2017, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 6,8 milioane lei, instrumentat de IPJ Olt, au avut loc 20 de percheziţii în cinci judeţe: Olt (Drăgăneşti-Olt şi Potcoava), Giurgiu (în municipiul Giurgiu şi comunele Oinacu şi Gogoşari), Dâmboviţa (Mătăsaru şi Conteşti), Teleorman (Putineiu) şi Dolj (Poiana Mare). Din cercetări efectuate în dosarul instrumentat de IPJ Olt a reieşit că în cadrul unui circuit economic s-ar fi desfăşurat operaţiuni fictive cu bunuri prin intermediul unor firme de tip fantomă. Persoanele implicate ar fi livrat către instituţii bunuri (mobilier urban) fără a avea documente justificative de provenienţă.

Suspecţi în această cauză ar fi fost membrii Clanului Fluture din Drăgăneşti-Olt.. La membrii acestui clan au avut loc percheziţii şi în 2016, tot pentru evaziune şi spălare de bani. Culmea, după ce ar fi produs şi vândut obiecte de mobilier urban fără a avea documente justificative pentru materia primă! Exact ca acum, 10 ani au trecut degeaba… site news

Lasă un răspuns