Nou caz Beuran la Tîrgu-Mureș, dezvăluit de deputatul-investigator USR

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat, marţi, un posibil nou caz de malpraxis. Deputatul a numit cazul „Beuran 2”, totul având loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acolo, o doctoriţă ar fi efectuat ilegal o serie de proceduri medicale, nefiind angajata spitalului. Un pacient al acesteia ar fi decedat în condiţii suspecte, conducerea unităţii susţinând însă că, în perioada menţionată, acest doctor a avut contract de gărzi ca medic specialist gastroenterolog cu SCJU.

Doctorița cu sute de intervenții ilegale

Deputatul USR susţine, pe pagina sa de Facebook, că activitatea Clinicii de Gastroenterologie ar fi a fost grav perturbată de la începutul anului 2019. Atunci a avut loc introducerea „ilegală” în această clinică, de către şefa secţiei, a unui medic care nu s-ar fi aflat în relaţie contractuală cu unitatea spitalicească. Aceasta folosea chiar parafa şefei clinicii. Această nouă doctoriţă, susţine deputatul, ar fi efectuat „sute de intervenţii ilegale”. Ea avea acces la materialele consumabile din inventarul spitalului şi la decontările Casei de Asigurări de Sănătate pe spitalizările de zi.  În același timp, accesul medicilor angajaţi legal în Clinică să efectueze explorări endoscopice ar fi fost restrâns.

Cum s-a ajuns la decesul unui pacient și s-a încercat mușamalizarea cazului

În plus, susţine deputatul, doctoriţa ar fi periclitat activitatea de instruire a rezidenţilor. Asta s-a făcut prin limitarea accesului la endoscopiile pe care aceştia sunt obligaţi prin curriculă să le presteze pentru a primi statutul de medic specialist. Deputatul a invocat şi un posibil caz de malpraxis, care a dus la decesul unui pacient din Gheorgheni. Starea acestuia s-a agravat imediat după externare, după ce a fost supus unei intervenţii de către noua doctoriţă. După revenirea acestuia în clinică, unde a şi decedat, recomandarea şefei clinicii a fost aceea de scutire de necropsie.

Vezi cazul horror dezvăluit acum câteva zile de deputatul USR, cu pacienți morți ținuți pe holurile Spitalului Universitar.

„Pacientul a fost externat în data de 23.09.2019, pentru a reveni în condiţii de urgenţă în UPU Mureş cu efracţia varicelor ligaturate, cu o sângerare masivă, într-o stare clinică extrem de gravă. Medicii din UPU şi medicul de gardă al Clinicii Gastroenterologie n-au putut salva viaţa pacientului care decedează prin exsangvinare în 4 ore de la prezentarea în serviciul de resuscitare al UPU. În decursul acestor 4 ore pacientului i s-a efectuat internarea pe secţia gastroenterologie, pentru decontarea consumabilelor, sângelui, medicaţiei primite şi a manevrelor terapeutice efectuate.

Scutirea de necropsie – o mare mârșăvie administrativ-medicală

La întocmirea actelor de externare ale defunctului, pentru tăinuirea circumstanţelor decesului, contrar prevederilor legale, s-a cerut de către profesor Simiona Băţagă scutirea de necropsie. Și mai grav, nu a fost transferat pacientul decedat serviciului de Medicină Legală, conform legii. Asta pentru că moartea domnului G.M.F. a survenit ca o complicaţie a unei manevre medicale şi la sub 24 de ore de la internarea în spital!

Circumstanţele decesului au fost tăinuite atât faţă de conducerea spitalului cât şi Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului. A fost semnată scutirea de necropsie şi eliberarea trupului neînsufleţit al domnului G. M. F. familiei fără efectuarea acesteia. Familiei nu i s-a prezentat situaţia reală, adică faptul că domnul G. M. F. a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze. Nu i s-a spus nici de obligaţia spitalului de a solicita efectuarea necropsiei medico-legale. Astfel şi familia a fost de acord cu scutirea pacientului de necropsie”, a precizat deputatul.

Deputatul promite noi dezvăluiri săptămâna viitoare

Emanuel Ungureanu susţine că faptele descrise au „un vădit caracter penal”. El spune că, săptămâna viitoare, va depune o sesizare la DNA Mureş. Sesizarea va fi împotriva şefei de secţie a Clinicii de Gastroentorologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş şi a doctoriţei protejate de aceasta. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a anunţat, marţi, că doctoriţa avea un contract cu unitatea sanitară. Spitalul spune că a demarat o anchetă internă cu privire la cazul semnalat de deputatul USR. site news

Lasă un răspuns