Noi dezvăluiri despre contractele lui Cumpănașu cu statul

Confrom Libertatea, pe 15 mai 2018, la sediul Ministerului Dezvoltării a avut loc o întâlnire importantă. La discuții au participat 15 șefi din minister și doi reprezentanți ai Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), printre care și Alexandru Cumpănașu. În frunte cu Ionela Stoian, secretarul general al ministerului, cei 15 directori și șefi de serviciu i-au spus lui Cumpănașu că au mari probleme. Totul era din cauza unui control al Ministerului de Finanțe. După un control și sesizarea Curții de Conturi, Ministerul de Finanțe descoperise nereguli în în derularea proiectului european cu AID. Proiectul era denumit “Consolidarea sistemelor de integritate – cea mai bună strategie de prevenire a corupției în administrația publică”. Suma imputabilă Ministerului Dezvoltării la control era, de 1,4 milioane de lei. Cumpănașu a reacționat în stilul său, cu amenințări.

Cum amenința Cumpănașu cu numele lui Dragnea

Alexandru Cumpănașu PSD era în apogeul puterii, iar echipa Dragnea și PSD se aflau pe cai mari. Nimeni nu putea anticipa cum, peste un an, verdictul din cazul Dragnea și valul votului de la europarlamentare vor schimba datele puterii. Într-un acces de siguranță de sine, Cumpănașu a dezvăluit cum a fost ajutat de șefii PSD să câștige, în 2017, proiectul. Cu 16 oameni de față, el a spus că acțiunea Finanțelor reprezintă o “speță cu rea credință”. Apoi, el a continuat. „Din perspectiva AID, organizație cu cea mai mare expertiză în domeniu, această acțiune reprezintă o vânătoare de personalități.” El precizează implicate în decizia privind selecția unui partener la acea perioadă: Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, Mihai Busuioc, Ionela Stoian, Andreea Grigore.

Șefii Ministerului țin partea AID chiar cu prețul unor procese

În mod normal, nici una dintre persoanele invocate nu avea ce căuta în procesul de selecție “corect”, cum îl caracterizează Cumpănașu. Șeful AID a mai spus, amenințător, că “motivele acestei acțiuni sunt vânătoarea de persoane, însă cei responsabili vor fi identificați și deferiți justiției”. Apoi, în stilul său, el a invocat “Mecanismul de Cooperare și Verificare, alte autorități internaționale, ONU, prin urmare evidențiază oportunitatea continuării proiectului”. Șefii ministerului au făcut front comun cu Alexandru Cumpănașu. Secretarul general, Mihaela Dincă, a fost de acord cu Cumpănașu în ceea ce ea a numit “o situație dificilă”. Ea a spus că Ministerul Dezvoltării o să se judece cu Ministerul de Finanțe. Marius Gheorghe, șef serviciu la Direcția Juridică, a plusat. El a spus că, până la orice judecată, cei 1,4 milioane de lei din “procesul verbal reprezintă titluri de creanțe și produc efecte”.

Cumpănașu, explicații ciudate după suspendarea contractului

Toate acestea se întâmplau pe 15 mai 2018. După europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea, proiectul lui Cumpănașu a fost suspendat. Alexandru Cumpănașu a oferit o primă reacție. „Este vorba de o întâlnire mai veche, care a durat și foarte mult, circa 5 ore. Practic, aceea este enumerarea oamenilor care semnau referatele în Ministerul Dezvoltării. De la Dragnea la Shhaideh și până la Andreea Grigore. Ei au semnat o mulțime de astfel de referate. Da, întâmplător, unii dintre ei, au urcat foarte sus ca poziții în stat, dar asta nu are legătură cu acel proiect. Practic, prin referatul lor, ei își spuneau punctul de vedere referitor la o dispută pe legi între ei și Ministerul Finanțelor. Eu declarasem că sunt de acord cu referatul lor, nicidecum că m-au ajutat cumva. Ei ar fi făcut același referat indiferent de numele partenerului”, a punctat el.

Acum, Ministerul Dezvoltării spune că a descoperit nereguli

Într-un răspuns pentru presă, Ministerul Dezvoltării confirmă neregulile descoperite de Finanțe și face și o dezvăluire suplimentară. Ministerul susține că a descoperit lucruri penale! ”A fost identificat un contract de prestări servicii modificat prin suplimentarea, de către AID, a unei sume pentru activitatea prezumat prestată de către doamna Mariana-Onorica Abrudanu, care nu-și recunoaște semnătura pe acest contract”, susține ministerul. Interesant este faptul că nu se spune dacă, ministerul a și sesizat Parchetul. Mariana-Onorica Abrudanu este exact angajata care, împreună cu șefa direcției, Andrea Grigore, a fost la nunta lu Cumpănașu. Ea a fost plătită de acesta cu suma de 40.000 de lei pentru scrierea a câteva pagini! Din comunicatul ministerului nu rezultă dacă Onorica Abrudanu susține că pe această plată de 40.000 i-a fost falsificată semnătura sau pe alta.

Lasă un răspuns