Noi bani gratis de la stat, 15.000 de euro pentru fiecare dacă îți faci casa eficientă energetic

Cei care doresc să-şi îmbunătăţeacă locuinţele din punct de vedere energetic ar putea primi gratis până la 15.000 de euro din partea statului, printr-un nou program anunţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul Casa Eficientă Energetic ar putea demara, pentru prima dată, în decursul acestui an, potrivit unei declaraţii a ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Prin intermediul acestui program, AFM ar putea finanţa cu până la 15.000 de euro o locuinţă, scrie avocatnet.ro. “Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, a precizat ministrul Mediului.

Bani gratis pentru încălzirea, iluminatul ecologic și izolația termică a casei

Programul Casa Eficientă Energetic ar urma să finanţeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic şi sisteme de izolaţie termică. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce îi lipseşte fiecăruia. Asta înseamnă că cei care vor să îşi eficientizeze energetic locuinţele vor putea cumpăra fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior. Aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de centrale pe peleţi, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Instituțiile de stat au partea lor de proiect

Programul nu se adresează numai persoanelor fizice. Instituţiile publice ar putea accesa şi ele fonduri pentru achiziţionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat şi este calculat la 384 de milioane de lei. Programul prin care cetăţenii vor putea beneficia de un ajutor de la stat de până la 15.000 euro pe locuinţă pentru a creşte eficienţa energetică a imobilului este în stadiul de pregătire.

Acesta este un proiect prioritar, prevăzut în proiectul de buget pe anul 2020 al Administraţiei Fondului pentru Mediu, sub denumirea ”Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale” sau ”Casa Eficientă Energetic”. Urmează să fie finalizate ghidurile de finanţare, iar apoi va fi stabilit un calendar de aplicare a programului. După aceste etape, programul Casa Eficientă Energetic va demara, după cum ne-au spus reprezentanţii Ministerului Mediului, scrie arenaconstruct.ro.

Programe similare din trecut cu bani gratis au avut potop de solicitări, dar și probleme

În trecut s-au mai desfăşurat programe similare. Unul dintre acestea s-a desfăşurat inclusiv în 2019 şi s-a numit Casa Verde. Prin intermediul acestuia, statul român finanţa instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice. Un altul, numit Casa Verde Plus, viza achiziţionarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al clădirilor. Românii s-au înghesuit la aceste programe, interesul oamenilor fiind uriaș. Plafoanele au fost epuizata rapid dar au apărut probleme legate de capacitatea instituțiilor de stat de a administra sistemul. Au fost controverse mari, programele au fost amânate, blocate temporar și s-a ajuns chiar la plângeri la DNA pentur fraude.  site news

Lasă un răspuns