Moțiunea de cenzură, miză uriașă pentru PSD. Blat PSD-PNL care face să dispară PRO România, PMP și ALDE

Moțiunea de cenzură, miză uriașă pentru PSD. Blat PSD-PNL care face să dispară PRO România, PMP și ALDE. Social-democrații susțin că au voturile pentru adoptarea moțiunii de cenzură și blocarea alegerii primarilor în două tururi. Odată înlăturat Guvernul, se deschide calea declanșării alegerilor anticipate și, neoficial, se vorbește de un blat între PSD-PNL.

De câte voturi are nevoie moțiunea de cenzură

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Oficial, PSD-UDMR au 234 de voturi și neoficial susțin că sunt sprijiniți de 237 de parlamentari.

La vedere, social-democrații au 200 de senatori și deputați, UDMR-30, iar Forța Națională, alte 4 mandate pe care le pun la dispoziția PSD.

„În practică, lucrurile se pot modifica pentru că există 7-9 voturi pe care nu poți fi sigur. Este vorba de voturile traseiștilor care au migrat de la PSD la Pro România și apoi înapoi la PSD”, au explicat surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.

Moțiunea de cenzură, miză uriașă pentru PSD

Adoptarea moțiunii de cenzură este o miză uriașă pentru PSD pentru că ar anula angajarea Guvernului în Parlament pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

De altfel, la întâlnirile conducerii PSD cu liderii din teritoriu (desfășurate la Rin Grand Hotel în week-end), aceștia din urmă au cerut parlamentarilor să facă tot posibiliul și să respingă organizarea alegerilor în două tururi.

„Dacă s-ar organiza alegeri în două tururi, PSD ar pierde cel puțin jumătate din actualele mandate de primari și, ceea ce este și mai grav, multe primării reședințe de județ și Consilii Județene. Puterea noastră stă în teritoriu, PSD este un partid al aleșilor locali, dacă pierdem asta partidul riscă să nu-și mai revină”, au explicat sursele social democrate.

Scenariu dacă moțiunea de cenzură nu trece

În cazul în care moțiunea nu este adoptată, angajarea Guvernului privind organizarea alegerilor în două tururi devine lege. PSD mai are o cale de atac, prin contestarea legii la Curtea Constituțională.

Citește și Ciolacu plusează și spune că PSD va propune un premier dacă Guvernul Orban pică la moțiune: un misterios intelectual de stânga

Pentru a fi siguri că alegerea primarilor în două tururi nu va fi aplicată, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, ar fi negociat cu premierul Ludovic Orban.

Mai exact, PSD e dispus să-i ajute pe liberali să declanșeze alegerile anticipate, iar Guvernul să renunțe la organizarea alegerilor în două tururi.
În acest context trebuie menționat că PNL fără PSD nu poate declanșa alegerile anticipate.

Blat PSD-PNL

În cursul zilei de marți, pe holurile Parlamentului a circulat o serie de informații potrivit căreia PSD și PNL s-ar fi înțeles asupra declanșării alegerilor anticipate.

„Se discută despre varianta de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare în aceeași zi. Au fost avansate ca date 14 iunie sau 28 iunie. Înțelegerea ar avantaja atît PSD, cât și PNL care și-ar conserva procentele.

Conform estimărilor noastre, PNL s-ar poziționa undeva la 35%, iar PSD spre 30%, USR undeva la 15-20%, iar PRO România , PMP, ALDE vor dispărea”, au explicat surse parlamentare site news.

Lasă un răspuns