Model matematic privind evoluția crizei COVID-19, prezentat oficialităților

Bogdan Micu, consilier ministerial și membru în echipa care coordonează achizițiile internaționale de materiale sanitare pe care le face România prin compania UNIFARM, a creat un model matematic privind evoluția COVID-19, pe care l-a înaintat ministrului Sănătății și premierului Ludovic Orban. El estimează astfel când va fi declarată epidemia învinsă în România (update, link spre calculul matematic).

Bogdan Micu a analizat nivelul pe care îl va atinge numărul cazurilor de Covid 19 în România. El a ţinut cont de două variabile specifice României: rata distanţării sociale – adică 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanţarea socială, şi numărul de infectaţi care a au intrat în ţară. Bogdan a verificat cu poliţia de frontieră cam câţi oameni au intrat în ţară şi de unde au venit, a verificat şi câţi oameni erau deja confirmaţi în acele ţări şi a ales un reper de 2.000 de bolnavi iniţiali în ziua 0, adică 8 martie. Acum două zile am prezentat acest model domnului ministru Tătaru. Și apoi și domnului Prim-Ministru. Au fost foarte receptivi la ce au văzut”, a scris Bogdan Micu pe Facebook.

Graficul evoluției COVID-19 în România.
Graficul evolutiei COVID-19 in Romania. Sursa: Facebook/Bogdan Micu

Iată datele calculate de Bogdan Micu:

1. Începând cu 8 aprilie vom trece de 5000 de persoane confirmate cu Covid 19.

2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie +- 5 zile vom trece de 1000 de decese.

3. Peakul ( vârful, cazuri în spital şi carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie şi va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5000 de oameni în spitale şi carantină.

4. Ziua cu cei mai mulţi oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie, cu aproximativ 8535 de oameni în spitale şi carantină dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie mă aştept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape niciunul.

7. La 1 iulie când am fi învins, am fi avut 2657 decese.

„Acest model ne ajută să ne facem o idee asupra duratei şi magnitudinii epidemiei în România. Bogdan a prezentat aceste date Premierului şi Ministrului Sănătăţii. Le-a spus că acest model matematic privind evoluția COVID-19 îi ajută să prezică în mod automat necesarul de echipamente în spitale în avans”, spune Micu. „Ar trebui să putem sta la masă cu autorităţile, să discutăm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi. Totul trebuie automatizat şi debirocratizat în maximum 3 zile, altfel efortul nostru se va prăbuşi rapid sub greutatea realităţii de mâine”, a adăugat el.

Cine este Bogdan Micu?

Bogdan Micu este consilier la Ministerul Mediului, însă este şi antreprenor. Face parte din echipa care coordonează achiziţiile internaţionale de echipamente şi materiale sanitare pe care le face România prin compania naţională UNIFARM. Este omul care a gândit sistemul IT din Ministerul Mediului, prin care autorităţile văd trasabilitatea lemnului şi îi depistează pe cei care taie pădurile ilegal. Sistemul se numeşte „Inspectorul Pădurii”. Bogdan Micu are afaceri în 13 domenii diferite, printre care banking, construcţii, IT, comerţ, energie verde. site news

Lasă un răspuns