Ministrul Sănătății și secretarul său de stat, conflict grav de interese: sunt angajați și la clinci private, pe care le și favorizează cu bani publici

Atât Victor Costache, ministrul Sănătății, cât şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador.

Sanador a confirmat, pentru Libertatea, informaţia potrivit căreia chirurgul Horaţiu Moldovan a păstrat colaborarea cu spitalul privat. Asta şi după ce a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. “Vine la Sanador zilnic, începând cu orele 16, şi-a schimbat programul”, a declarat, pentru Libertatea, Carmen Chioţea, director de marketing la Sanador. Horaţiu Moldovan are cu spitalul un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, a confirmat unitatea privată.

Ministrul spune că operează gratis la privat, dar actele arată altceva

Şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache operează pacienţi cu probleme cardiovasculare la Sibiu. În timpul liber, când nu decide politicile sănătăţii care îi afectează atât pe aceştia, cât şi spitalele private, cum este clinica Polisano, parte din grupul Medlife, cu care colaborează. Victor Sebastian Costache, ministrul Sanatatii, participa la sedinta de guvern, miercuri, 13 noiembrie 2019, la Palatul Victoria din Bucuresti. Dar același Victor Costache operează și pacienţi cu probleme cardiovasculare la Sibiu. În timpul liber. Atunci când nu decide politicile sănătăţii. Politici care îi afectează atât pe aceştia, cât şi spitalele private, cum este clinica Polisano, parte din grupul Medlife, cu care colaborează.

Costache a modificat personal un act public pentru a introduce la plată clinica sa privată

Modificările promovate de Costache, Moldovan şi guvernul PNL vor transfera mai mulţi bani din fonduri publice către spitale private. Inclusiv către Sanador sau Polisano/Medlife. Este vizat inclusiv programul naţional de intervenţii cardiovasculare, la care cei doi participă în calitate de chirurgi.

Citește și despre modificarea dorită de ministru care favorizează masiv spitalele private.

Miercuri seară, la emisiunea lui Silviu Mănăstire de la B1TV, ministrul PNL a spus că ”operez gratis”. În contractul său de muncă cu Polisano scrie însă altceva. ”Salariul de bază lunar brut este de 20.512 lei”. Contractul și actul adițional cu clinica Polisano Sibiu conțin obligații ale angajatului Costache, care intră în contradicție cu jurământul din Constituție și cu atribuțiile legale ale ministrului Costache. Puse față în față, documentele luminează un caz școală de conflict de interese. Dintre deciziile luate de ministrul cabinetului Orban, de la instalare și până azi, există deja unele prin care și-a favorizat angajatorul. El și-a respectat astfel contractul cu Polisano Sibiu, dar l-a încălcat pe cel cu cetățenii.

Cu documente obținute din interiorul Ministerului Sănătății, Libertatea arată cum, pe 18 noiembrie 2019, ministrul Costache a introdus de la calculatorul său trei clinici private, printre care și Polisano Sibiu, în modificarea unor Ordine de ministru care stabileau finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio! site news

Lasă un răspuns