Ministrul Sănătății, gafă uriașă pe tema coronavirus. Ce nu a știut Victor Costache

Ministrul Sănătății nu știe că virusul îl dau mai ales cei infectați, dar care nu prezintă încă simptome.

„Faza de maximă transmitere contagioasă este de la pacienții simptomatici „

”Vă amintesc că faza de maximă transmitere contagioasă este de la pacienții simptomatici”, a spus azi la conferința de presă Victor Costache.

El a explicat jurnaliștilor de ce nici el și nici premierul Ludovic Orban nu sunt un pericol real pentru cei din jur. Potrivit unei analize a cercetătorilor din Belgia și Olanda, între 66% și 75% dintre cei infectați iau virusul de la oameni cu coronavirus care n-au simptome.

Guvernul și Parlamentul s-au autoizolat


Guvernul și Parlamentul au anunțat că se izolează. După ce senatorul Vergil Chițac, 57 de ani, a fost confirmat cu coronavirus. Senatorul independent, dar afiliat la grupul PNL, a fost luni la ședințele de plen. El a fost și în biroul de conducere al partidului.

Acolo a fost prezent și Ludovic Orban. Ca să explice publicului măsurile, Ludovic Orban și Victor Costache au făcut o conferință de presă.

Jurnaliștii l-au întrebat pe premier dacă este riscant să vorbească acum în public, pentru cei din jur.

Ce le-a spus Orban jurnaliștilor

Inclusiv pentru ministrul Sănătății care era foarte aproape de el.

”Oricum stați la distanța normală”, a zâmbit Orban. ”Iar dacă eram infectat, știți că am vorbit și mai aproape unii de alții”, a spus Orban.
”Vă amintesc că faza de maximă transmitere contagioasă este de la pacienții simptomatici”, a spus Victor Costache.

Concluzii inedite ale unui studiu

În realitate un studiu recent arată că mai mult de două treimi din infecții sunt transmise de pacienții infectați înainte ca aceștia să manifeste simptomatologia specifică. 

Între două treimi și trei sferturi din oameni par să fi luat infecția de la oameni la care virusul era în perioada de incubație.

Ei nu manifestau simptome încă. Descoperirea a luat prin surprindere specialiștii în boli infecțioase. Acest lucru înseamnă că izolarea oamenilor odată ce încep să se simtă rău din cauza bolii va fi mai puțin eficientă la încetinirea epidemiei.

În clusterul din Singapore, între 45% și 84% din infecții par să vină de la unii oameni. Respectiv la care virusul era în perioada de incubație. Pe când în China procentul variază între 65% și chiar 87%.
Această descoperire, pe care ministrul Sănătății din România nu o cunoaște, schimbă modelul de prevenție.  site news

Lasă un răspuns