Ministrul Sănătății avertizează că vom avea și un al doilea val al epidemiei în octombrie-decembrie

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat sâmbătă, la Iaşi, că al doilea val al epidemiei de coronavirus ar putea izbucni în România la finalul anului, prin octombrie – decembrie.

”Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem de acest val. Avem trei zile care altădată erau zile de vacanţă, suntem după două luni în care răbdarea populaţiei a fost pusă la încercare, dar oamenii trebuie să înţeleagă că răbdarea este pentru ei. Am avut momentul Sărbătorilor Pascale gestionat bine, iar dacă şi momentul 1-3 mai va fi gestionat bine, va însemna şi o speranţă la relaxare“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a adăugat că putem lua în considerare relaxarea atunci când numărul cazurilor de infectare în țara noastră va fi în scădere timp de 2 săptămâni.

Ministrul Sănătății a mai precizat că la momentul actual aparatele de testare nu funcționează la capacitate maxima din cauza lipsei de personal calificat, astfel România ajungând sa testeze mai putine persoane decât ar fi posibil.

”În acest moment sunt 70 puncte de testare în ţară, iar capacitatea aparatelor este 10.086 de teste pe zi. Asta nu înseamnă că atâtea teste se fac. Nu contează doar aparatul, contează şi resursa umană. Nu putem avea pretenţia ca cineva care a fost instruit patru zile, n-a mai lucrat poate din rezidenţiat sau din facultate pe un aparat să poată gestiona acel aparat cum fac cei care lucrează de 10-20 de ani. De asta avem şapte, opt sau nouă mii de teste pe zi în loc de zece mii“, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vizitat Maternitatea Cuza Vodă şi Spitalul de Boli Infecţioase din Iași, sâmbătă, 2 mai. site news

Lasă un răspuns