Ministrul Muncii, veste şoc pentru bugetari: Şomaj tehnic în instituţiile publice

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă că a pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera „o stare de fapt din sistemul public”.

„«Şomaj tehnic» în instituţiile publice. Este o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, spune ea.

„Am pregătit un proiect de act normativ ”

Violeta Alexandru afirmă, miercuri seară, într-o postare pe Facebook, că trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat.

„Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie”, arată ea.

Ministrul Muncii spune că a pregătit un proiect pentru a legifera „starea de fapt” din sistemul public.

„Am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru. Se va face în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă. Dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu. Şi binenţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. «Şomaj tehnic» în instituţiile publice. Este o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie. Într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, adaugă Violeta Alexandru.

Ea mai spune că această decizie este asumată.

„După consultări. Inclusiv cu autorităţi locale şi după evaluări. Da, după toate acestea. Dar şi după ce am citit toate mesajele primite. Este o decizie asumată. Pentru corectitudine”, încheie ea. site news

Lasă un răspuns