Ministrul Mediului pune frână defrișărilor ilegale. Iohannis îl susține

Ministrul Mediului, Costel Alexe, vrea să interzică exportul de buștean în spațiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu permite aceeași măsură și în România, indiferent de tipul de export.

„De când am venit la minister, am pus colegii din Direcția Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buștean în spațiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buștean sau orice alt tip de export în spațiul intracomunitar. Dar este important, pentru că și acolo, în spațiul extracomunitar, pleacă cantități însemnate de lemn.

Eu cred că toată România, toți cetățenii și toate entitățile din această țară ar trebui să-și dorească să funcționeze IFN-ul (Inventarul Forestier Național – n.red.).

Oricum, suntem țara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viață pentru IFN. Țările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atât de important acest IFN, pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră națională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii.

Statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n.red.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulțim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a spus Alexe, joi seară, la Digi24.

Ce se întâmplă la Romsilva

Întrebat care este părerea sa despre Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, ministrul Costel Alexe a susținut ideea că „este loc de mult mai bine”.

„Personal, eu cred că orice lucru în țara asta sau orice instituție cred că poate arăta mult mai bine. Și Romsilva, ca multe alte instituții ale statului român, a rămas închistată în niște vremuri și cred că e loc de mult mai bine la Romsilva, în ceea ce privește managementul acestei instituții.

Nu contest faptul că acolo sunt foarte buni specialiști, și în cadrul Regiei la București, și cei care astăzi sunt personal silvic în Direcțiile județene, dar cred că este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord și am susținut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reușim să găsim resurse financiare să-i dotăm, să aibă mașini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmați”, a adăugat Costel Alexe.

Alexe și Iohannis, susținători ai stopării defrișărilor

Klaus Iohannis a declarat, joi seară, ca se va implica personal în lupta cu tăierile ilegale de păduri, pentru că situația îl sperie.

„Personal, îmi doresc să mă implic foarte mult, pentru că tăierile ilegale trebuie să fie stopate. Abordarea nu este nouă pentru mine”, a spus președintele.

Sursă foto: www.ibtimes.com

Lasă un răspuns