Ministrul Mediului vrea zgomot de cătușe la mâini. Ce a descoperit în legătură cu furturile din pădurile României

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România din ultimii cinci ani. Ea a fost pe o suprafață de 340 de hectare de pădure. Au fost furați peste 100.000 de metri cubi. El a afirmat că îi vrea „cu cătușe la mâini” pe cei care au furat din pădurile României.

Maramureș, campion la tăieri ilegale

Costel Alexe a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că la sfârșitul săptămânii trecute a făcut o vizită în Maramureș. Maramureș este județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România în 2018.

Citește și: Finul ministrului Mediului a-devenit peste noapte expert la ANCOM-Anchetă Libertatea

„Duminică am avut o vizită de lucru în județul Maramureș. Județul Maramureș în 2018 a fost județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România. 110.000 de metri cubi au fost identificați de colegii de la gărzile forestiere. Cine știe ce cantitate nu a fost descoperită.

Aș vrea să va spun că în Maramureș, la Ocolul Sighet, a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani. Pe o suprafață de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furați 100.000 de metri cubi. O pădure rasă de pe 340 de hectare.Un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei și mai mari prejudicii aduse naturii. Evident mediului înconjurător”, a subliniat ministrul.

Pădure furată în liniște

El a mai spus că acolo nici cetățenii nu s-au sesizat, nici autoritățile, cazul fiind descoperit de Garda Forestieră Cluj.D Dosarul a fost trimis apoi la Parchet.

„Acolo acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte. Pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de cinci, șase, șapte ani. Fără ca nimeni să le vadă. Nici cetățenii nu au sesizat. Nici autoritățile statului nu s-au sesizat. Aproape ca într-o conlucrare comună o suprafață importantă a dispărut.

Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect.L-au investigat. Vă anunț că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet”, a precizat Costel Alexe.

Mesaj pentru hoții de păduri

Ministrul susține că îi vrea „cu cătușe la mâini” pe toți cei care au furat din pădurile României.

„Mesajul public pe care îl am pentru toți cetățenii României, pentru autoritățile statului care sper să conclucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Este că eu, ca ministru, îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României.

Nu ne mai permitem ca țară să avem astfel de practici. Care evident ne duc spre lumea a treia în care ne defrișăm, ne tăiem iegal pădurile în scopuri personale sau de grup. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu colegii din gărzile forestiere, să verificăm tot ce mișcă în păduri. Tot ce mișcă pe drumurile României ca astfel de practici să nu mai avem”, a mai declarat Costel Alexe.

Întrebat cui aparținea pădurea respectivă, ministrul Mediului a răspuns: „Inițial pădurea era proprietate publică a statului. La un moment dat, au fost inventate niște litigii, în total 410. Odată avute aceste litigii, din păcate, cele 340 de hectare de pădure au rămas fără pază. Cu concursul Direcției Silvice sau al celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea Astfel încât a fost liber la furat.

Abia după 10 ani, când trebuia din nou făcut acel amenajament silvic, s-a constatat că nu mai e nimic. De atunci pădurea a revenit din nou în grija Ocolului Silvic”. site news

Lasă un răspuns