Ministrul Mediului cere raport oficial despre efectele poluării din București asupra sănătății oamenilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, luni, că va solicita Institutului de Sănătate Publică un raport pentru a vedea în ce măsură calitatea aerului din Bucureşti afectează starea de sănătate a populaţiei. Ministrul va cere rapoarte asemănătoare și primăriilor din Iași și Brașov.

„În mod normal şi noi, ca minister, şi aceste administraţii publice locale ar trebui să fie interesate de impactul calităţii aerului asupra sănătăţii populaţiei. Prin aceste măsuri nu fac altceva decât de a preveni aceste cauze din ce în ce mai mari, cu boli pulmonare. De asemenea, aş vrea să vă spun că voi solicita celorlalte două municipalităţi – Braşov şi Iaşi – să-şi realizeze aceste rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei. Evident voi avea discuţii cu ministrul Sănătăţii, Victor Costache, să sprijine realizarea acestora”, a spus Alexe.

Vezi ce spune un renumit medic despre efectele dramatice ale poluării din Capitală.

Ministrul anunță că trei orașe mari sunt în stare critică, alte zece – cu probleme

Acesta spune că va avea discuţii, în perioada următoare, cu alte municipalităţi care au obligaţia să prezinte rapoarte privind calitatea aerului. „Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România – Cluj, Galaţi, Timişoara, Bacău, Brăila, Craiova, Măgurele. Toate au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerulu. Este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a afirmat demnitarul.

Ministrul a convocat pentru azi reprezentanţii celor trei municipii (Bucureşti, Braşov şi Iaşi) care au probleme cu calitatea aerului . Cele trei orașe se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Vezi scandalul dintre Firea și ministrul Alexe care a dus la convocarea reuniunii de azi.

Suntem la proces cu UE pe calitatea aerului în orașe

Comisia Europeană a decis, în data de 17 mai 2018, să trimită România şi alte state UE în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului. UE acuză neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori.

Datele Comisiei Europene arată că, în aglomerarea Bucureşti, valorile-limită zilnice au fost depăşite în mod persistent. Asta de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, în 2007. Din 2016, însă, acestea au fost depăşite pentru o perioadă de 38 de zile.

București a ajuns la fel de poluat ca Sydney sub incendii devastatoare

De câteva luni, noaptea și în weekend, poluarea cu praf atinge în mod frecvent cote alarmante. Asta arată măsurătorile făcute de rețelele independente. Recordul a fost atins la începutul anului. Atunci, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – airly.eu – a înregistrat depășiri cu aproape 700%. Valorile erau comparabile cu cele înregistrate la Sydney, unde sunt incendii devastatoare de câteva luni. Rețeaua oficială de monitorizare nu prea funcționează cum trebuie de 10 ani. Sistemul are nevoie de reparații, deci avem date incomplete. Cu toate acestea și cele câteva stații oficiale care făceau măsurători au înregistrat depășiri de până la 400%. (site news)

Lasă un răspuns