Ministrul Economiei, avertisment din cauza coronavirus: Pierderile în economie vor fi foarte mari

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că pierderile în economie vor fi foarte mari din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Criza a impus decretarea stării de urgenţă în România.

Granturi de până la 200.000 de euro pentru companii

O evaluare poate fi făcută de Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Ministrul a anunțat, într-o emisiune TV, că de săptămâna viitoare companiile vor putea primi granturi de până la 200.000 de euro pentru producția de materiale sanitare.

Companiile vor putea primi granturi de până la 200.000 de euro prin programul de micro-industrializare remodificat. El va fi orientat către producţia de materiale sanitare, a declarat duminică ministrul Economiei,Virgil Popescu.

Vom lansa probabil un program săptămâna viitoare ”

El a precizat că acest program ar putea fi lansat în cursul săptămânii viitoare.

„Vom lansa probabil un program săptămâna viitoare. Am remodificat programul de micro-industrializare cu granturi de până la 200.000 de euro. Încercăm să-l ducem în mod special către producţia de materiale sanitare. Aşa cum am spus, această criză ne-a învăţat că dependenţa de importuri din China şi din alte ţări, nu din UE, ne-a făcut foarte fragili în faţa unei crize de o asemenea amploare. Vom dori să producem materialele esenţiale în ţară. Vom începe prin măsuri mai mici întâi. Cum vorbeam de acest grant de 200.000 de euro pe care vrem să-l dăm pentru companii să îşi adapteze special liniile de fabricaţie pentru materialele sanitare pentru început. Vorbim de altceva, nu de liniile de credit de care se vorbea. Nu avem mulţi bani pe această linie. Dar vrem să începem să vedem ce companii şi câte vor putea să acceseze aceşti bani”, a explicat Virgil Popescu, la Realitatea TV.

Întrebat dacă autorităţile vor lua măsuri de relaxare fiscală, ministrul a răspuns: „Evident că va trebui o relaxare fiscală. Dar vor trebui dozate măsurile astfel încât după criză companiile să ajungă cel puţin la nivelul de producţie şi încasări şi venituri. Nivel la care au fost înainte de criză. Pentru asta trebuie stimulate treptat, prin reducerea taxelor şi încurajarea producţiei”.

El spune că Ministerul Economiei poate face analiza sectoarelor care se vor închide în aceste 30 de zile de stare de urgenţă. Potrivit acestuia, apoi se poată face o estimare mai exactă a pierderilor din economie.

Pierderile în economie vor fi foarte mari”

„Este foarte complicat să facem o estimare exactă a ceea ce se va întâmpla în economie la finalul celor 30 de zile de stare de urgenţă. Pentru că nu ştim cum va evolua această infecţie. Dacă ea nu va avea un salt dramatic atunci putem să limităm aceste pierderi. Gândiţi-vă că, dacă se închid foarte multe unităţi de producţie, acolo practic încasările vor fi zero. De aceea prognozarea este foarte, foarte greu de făcut. Nu m-aş hazarda în momentul de faţă să vă dau cifre. Cei de la INS şi cei de la Prognoză ar putea pe modele matematice”, a declarat ministrul.

”Dar şi în funcţie de un model statistic de răspândirea virusului, ar putea să facă mai bine acest lucru. La Ministerul Economiei putem face, eventual, o analiză a sectoarelor care se vor închide. Iar apoi să vă dau o estimare mai exactă. În orice caz pierderile în economie vor fi foarte mari”, a precizat Virgil Popescu, la Realitatea TV.

”Nu se mai pune problema de deficit bugetar”

Întrebat la cât estimează deficitul bugetar şi dacă acesta va sări de 5%, ministrul Economiei a afirmat că acest lucru depinde de cât va dura criza. El a adăugat că acum nu se mai pune problema deficitului bugetar.

„Deja nu se mai pune problema de deficit bugetar. Aţi văzut că şi Comisia a anunţat acest lucru. Depinde cât va ţine această criză. Dacă se va încheia în vreo două luni probabil ne vom duce până în 5%.Dacă va dura 3-4-5 luni atunci nu se poate aproxima nimic”, a adăugat ministrul Virgil Popescu. site news

Lasă un răspuns