Ministrul Agriculturii promite ajutor financiar pentru marii agenți economici afectați de seceta extremă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în această dimineață că Guvernul va emite joi sau în cursul acestei săptămâni o ordonanță militară cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici. El a explicat că măsurile anunțate până acum prin trei ordonanțe militare se refereau la toate firmele, indiferent de mărimea lor.

Trei milioane de hectare afectate de secetă

Oros a făcut aceste declarații în contextul problemelor cu care se confruntă agricultura. Seceta, spune ministrul, a afectat 3 milioane de hectare de teren în sud-estul României.

Oros a mai spus că există și o problemă cu stocurile de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, pe care producătorii producătorii nu au cum să le valorifice.

”Peste consecințele pandemiei se suprapune o secetă extremă în sud-estul României. Multe din culturile din toamnă, 3 milioane de hectare, sunt compromise în diferite grade. Astăzi o să ne referim la consecințele acestei secete, cât și la măsurile de despăgubire. O să ne referim și la răspunsurile primite de la Comisia Europeană și măsurile de sprijin pe care Guvernul o să le ia. Nu există nicio problemă cu alimentele”, a declarat Oros.

”Nu avem nicio problemă legată de alimentele de bază ”

”Noi de la începutul crizei am monitorizat stocurile de alimente. Nu avem nicio problemă legată de alimentele de bază. Atunci când am considerat că exportul e foarte mare, am oprit pentru o perioadă, timp de o săptămână. După ce am ajuns la un acord cu marii traderi și fermieri am dat drumul la exporturi. În unele domenii există un surplus, stocuri de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume. Producătorii nu au cum să le valorifice. E o problemă a schimbării comportamentului de cumpărare”, a declarat ministrul Oros.

”La începutul crizei oamenii au făcut stocuri enorme”

”La începutul crizei oamenii au făcut stocuri enorme. Apoi în următoarele săptămâni s-a întâmplat fenomenul invers. Foarte mulți dintre producători, mai ales cei mici, lucrau în domeniul HORECA. Dacă restricțiile de circulație și unele activități vor începe să apară, se va dezgheța și consumul. Încet- încet situația o să-și revină. Dar nu foarte brusc. Trebuie să vedem cine a avut pierderi. Să-i sprijinim în mod real pe cei care au suferit foarte mult din cauza acestei pandemii. Nu știm care este dimensiunea pagubelor. Primele trei ordonanțe sunt valabile pentru toți agenții economici indiferent de domeniu. Azi sau săptămâna aceasta o să apară ordonanță cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici. Nu putem avansa cifre. Dar cu siguranța vom interveni ca toate sectoarele din agricultură și industria alimentară să pornească”, a declarat ministrul Oros. site news

Lasă un răspuns