Ministrul Agriculturii, Oros: Piețele agroalimentare vor fi redeschise. Nu se pune problema unei crize alimentare

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţă autorităţile vor adopta o nouă ordonanţă militară în care va fi prevăzută obligativitatea de redeschidere a pieţelor, astfel încât micii agricultori să poată să îşi vândă marfa.

Oros spune că ministerul de resort a pus la punct o platformă în care producătorii agricoli pot să anunţe producţia de care dispun, astfel încât magazinele să poată cumpăra de la ei.

Adrian Oros spune că, după prima perioadă a pandemiei, în care populaţia a cumpărat multe alimente, s-a ajuns în situaţia ca cei din agricultură şi din industria alimentară să adune stocuri de carne de vită, lapte, peşte. 

Pieţele trebuie deschise

 „Principala cauză este modificarea comportamentului consumatorului. O parte din pieţe au fost închise. De aceea am făcut apel către toate administraţiile publice locale, să lase pieţele deschise. Pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să îşi vândă produsele. (..) Dacă magazinele de colţ de stradă pe 10 metri pătraţi au rămas deschise, de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Şi am continuat cu acest apel. Iar azi o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor. Cu asigurarea, sigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Nu se pune problema unei crize alimentare

 El a spus că nu s-a pus acum problema unei crize alimentare. Dar statele trebuie să ia măsuri şi pentru un astfel de scenariu.

 „Până acum nici în România, nici în Uniunea Europeană nu sunt semne ale acestei crize (alimentare – n.r.). Dar orice stat responsabil trebuie să se gândească foarte bine pentru că nu putem estima cât timp va dura această criză medicală. Dacă va dura foarte mult cu siguranţă afectează economia şi agricultura. Deocamdată pe datele pe care le avem nu se pune problema unei crize alimentare. Trebuie să ne gândim foarte bine ce vom face”, a mai spus ministrul Agriculturii. 

Scheme de ajutor de stat pentru agricultori

El susţine că a cerut simplificarea procedurilor de acordare a subvenţiilor către agricultori şi efectuarea acestora preponderent online. Dar şi acordarea acestora subvenţii mai devreme de luna septembrie, aşa cum s-a întâmplat până acum.

 „Pregătim nişte scheme de ajutor de stat, pentru că asta ne permite Comisia. Să acordăm ajutor din banii noştri, nu din bani europeni (…) pe nişte scheme de sprijin acolo unde vom avea pierderi de venituri. De Monitorizăm foarte atent ceea ce se întâmplă în agricultură şi industria alimentară (…).Deocamdată suntem la începutul fenomenului. Monitorizăm, facem calcule. Vom interveni exact acolo unde este necesar”, a mai afirmat Adrian Oros.  

Platformă destinată micilor agricultori

El susţine că ministerul a pus la punct o platformă destinată micilor agricultori, prin intermediul căreia aceştia să poată vinde marfa. 

„Anul acesta problema vânzării este mult mai mare. De aceea am făcut apel la deschiderea pieţelor.Pe de altă parte am venit în ajutorul lor cu o platformă. În aceste săptămâni sunt zeci de tone, poate sute de tone de legume neridicate. Atunci am făcut această platformă unde fiecare poate să-şi pună datele de contact. Dar şi cantităţile de legume. Iar noi i-am îndrumat pe retaileri să se deplaseze către zonele respective şi să se aprovizioneze de acolo”, a adăugat ministrul. site news

viewscnt

Lasă un răspuns