Ministrul Agriculturii: Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri că a semnat un ordin prin care echipe din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență vor începe imediat să constate pagubele produse de secetă în fermele care nu au acces la sistemele de irigații.

” Toți fermierii afectați vor fi despăgubiți”

”Când vom finaliza aceste constatări privind pagubele, vom evalua valoarea și toți fermierii afectați vor fi despăgubiți”, a spus Oros într-o declarație de presă.

Ministrul Agriculturii a mai spus că acolo unde există posibilitatea irigațiilor a făcut apel la semnarea contractelor. Acest lucru a condus la semnarea a 766 contracte pentru irigarea a 830.000 de hectare.

”Ar mai fi circa 200.000 de hectare care ar putea fi irigate, dar pentru care nu avem contracte de furnizare a apei”, a adăugat Oros.

Măsura de suspendare a exporturilor de cereale poate fi modificată oricând, în funcţie de evoluţia lucrurilor, și, de asemenea, pot fi pot fi decise blocarea sau relaxarea exporturilor și pentru alte produse de bază, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Măsurile pe care le-am luat le putem modifica în funcţie de ceea de se întâmplă, în funcţie de evoluţia lucrurilor. Măsurile vor fi graduale. Oricând putem lua şi alte decizii, de relaxare sau, dimpotrivă, de suspendare a exporturilor altor produse de bază, dacă vom considera că este necesar, pentru că fiecare guvern în această perioadă îşi face calculele, fiecare guvern încearcă să se asigure că cetăţenii ţării sale au tot ceea ce le trebuie. Nu ştim exact cât va dura această criză şi, de aceea, noi trebuie să ne asigurăm că sunt suficiente alimente de bază pe toată perioada crizei”, a declarat Adrian Oros în cadrul unui briefing de presă.

El a precizat că decizia de suspendare a exporturilor de cereale nu a fost una uşoară, pentru că sunt în vigoare tratate bilaterale şi contracte încheiate. site news

Lasă un răspuns