Ministerul Justiției va lupta pentru desființarea Secției Speciale

Cătălin Predoiu a participat la reuniunea organizată cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființarea DIICOT.

El a declarat că Ministerul Justiției dorește desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților pentru motivele pe care le-a prezentat public. Ministrul a spus că șeful CSM trebuie ales cu majoritate, nu la limită.
Ministrul Justiţiei a felicitat DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu important pentru siguranţa cetăţenilor, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi terorismului.

 Ministrul Predoiu a făcut un bilanț al activității  DIICOT.
„Cu aproape 10.000 de dosare soluţionate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpaţi, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii, cea mai bună performanţă în cadrul Ministerului Public. Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare şi să continue performanţele, inclusiv în cazuri complexe şi sensibile din perspectiva interesului cetăţenilor faţă de combaterea infracţionalităţii”, le-a spus Predoiu procurorilor.

Predoiu vrea desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților


El a vorbit  și despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară”, a mai spus ministrul.

Ministerul Justiției crede că ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limita pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei.

Acest lucru ar răspunde şi recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată tensiunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar.

„Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa ca până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM. Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai afirmat ministrul Predoiu în discursul său.

Începând cu luna februarie 2020, instituția va începe evaluarea  reparaţiilor care trebuie aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală. Ministerului Justiției consideră că proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

„Ministerul Justiției va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe această bază, pentru a fi dezbătute şi aprobate în proceduri parlamentare. Ministerul Justiției reiterează invitaţia către procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selecţia candidaturilor pentru procurorii de rang înalt. Ministerul Justiției subliniază obiectivitatea concursurilor, precum şi faptul că nu există favoriţi sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor faţă de acest proces”, spune ministrul.

DIICOT, principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. (…) Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”, a declarat ministrul Justiției site news.

Lasă un răspuns