Mesaje false despre coronavirus, transmise în numele unor presupuși apropiați ai SRI. Ce spun oficialii SRI

Mesaje false despre coronavirus, transmise în numele unor presupuși apropiați ai SRI. „Rude de la SRI ” dezvăluie, prin unele mesaje, că virusul ucigaș ar fi ajuns la București.

Mesajele au fost răspândite, în ultimele două zile, pe rețelele de socializare și grupuri de comunicare în care românii erau sfătuiți să își facă provizii și să se pună la adăpost pentru că virusul din China ar fi ajuns deja în România, dar autoritățile nu vor să facă public acest lucru.

Aceste texte sunt scrise la persoana întâi și, invariabil, invocă o rudă sau un prieten care lucrează la SRI și care i-a spus adevărul ca să se poată pregăti pentru eventuale măsuri de carantină la nivel de oraș sau graniță.

Reacția SRI: „Nu încurajăm astfel de fake news-uri!”

„Noi am fost invitați de Comisia de Control asupra activității SRI astăzi (marți, n.red.) să spunem ce știm și mai e și CSAT mâine (miercuri, n.red.), în care se va aborda acest subiect. Noi, pe atribuțiile noastre legale, sesizăm anumite deficiențe, anumite riscuri pe care le trecem în niște informări oficiale, cu statut strict secret, pe care le trimitem beneficiarilor noștri legali. Acesta este rolul nostru”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Legat de mesajele care circulă pe Facebook și pe WhatsApp cu „rudă sau prietenul de la SRI” care spune că există deja coronavirus în București, Ovidiu Marincea a declarat: „Nu încurajăm astfel de fake news-uri!”.

Cine sunt beneficiarii informărilor SRI

Beneficiarii informărilor SRI sunt, potrivit legii, președintele României, premierul, președinții celor două Camere ale Parlamentului, miniștrii, secretarii de stat sau alți funcționari cu rang de secretar de stat. În plan local, primesc informări privind probleme aflate în competență prefecții, președinții consiliilor județene și primarul general al Capitalei.

Citește și: Doctor celebru aruncă-n aer isteria creată de coronavirus. Se oferă cobai pentru infectarea cu virusul COVID-19

Aceasta nu este prima dată când instituții ale statului sunt invocate în mesaje anonime menite să inducă panică din diverse motive. S-a întâmplat în trecut cu gripa sau cu fenomenele naturale, în special în iernile în care a nins mai mult când, și atunci, oamenii erau sfătuiți de „rude” sau „prieteni” din sistem să își facă provizii și să își ia măsuri de supraviețuire.

Nu sunt cazuri confirmate în România, potrivit ministrului Sănătății

În ce privește informațiile oficiale, până marți 25 fabruarie inclusiv, România nu a înregistrat niciun caz confirmat de coronavirus.

Ministrul Sănătății Victor Costache a convocat, marți dimineață, o videoconferință de urgență cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecției COVID-19.

„La această oră nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus în România. Asta se datorează și eforturilor dumneavoastră, ale personalului din teritoriu, care a implementat măsurile decise de către comitetul Ministerului Sănătății încă de acum o lună.

Vă felicit pentru efortul depus și vă solicit, în continuare, mobilizare generală, responsabilitate și profesionalism pentru gestionarea situației. Va rog să informați populația la nivel local despre ce înseamnă acest nou tip de infecție și despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. Fac un apel la calm”, a anunțat Victor Costache.

Presa, solicitată să nu mai caute senzaționalul

Legat de răspândirea de astfel de mesaje și informații fără surse oficiale, CNA a transmis marți un comunicat în care cerea televiziunilor, în mod principal, să se oprească din difuzarea de mesaje alarmiste.

„În urma aparițiilor la unele posturi de televiziune a unor informații alarmiste și insuficient verificate în legătură cu epidemia de coronavirus, Consiliul Național al Audiovizualului, întrunit în ședința publică din data de 25.02.2020, reamintește radiodifuzorilor că au obligația de a trata cu rigoare și responsabilitate știrile și dezbaterile ce au legătură cu acest subiect.

În acest sens, trebuie să aibă prioritate pozițiile oficiale comunicate de autoritățile române care gestionează această situație, scopul tuturor celor implicați fiind acela de a minimiza răspândirea acestui virus.

Menționăm că CNA, în calitatea sa de garant al interesului public, va monitoriza programele audiovizuale pentru modul în care vor fi transmise informațiile pe această temă, abordarea bazată pe comunicări oficiale fiind singura în măsură să ajute cu adevărat populația în astfel de cazuri”, se arată în comunicatul CNA. site news

Lasă un răspuns