facebook

Merkel și Macron, plan de relansare economică de 500 de miliarde de euro

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au propus, luni, 18 mai, crearea unui fond european de relansare economică în valoare de 500 de miliarde de euro, în contextul crizei generate de pandemie.

Merkel și Macron au bătut palma

„Fondul va avea amploarea de 500 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene, pentru sectoarele şi regiunile cele mai afectate, în baza programelor bugetare ale Uniunii Europene şi prin respectarea priorităţilor europene”, a anunţat Emmanuel Macron şi Angela Merkel, într-un declaraţie comună.

„Fondul va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare. Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre dificultăţile asociate pandemiei şi spre atenuarea efectelor. Este vorba de o suplimentare excepţională, integrată în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar specificate, un instrument asociat unui plan de rambursare constrângător dincolo de viitorul control asupra bugetului UE”, au subliniat Emmanuel Macron şi Angela Merkel, conform cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

„Astăzi, prezentăm răspunsul imediat la această criză. Soluţiile pe termen lung vor fi prezentate mai târziu”, a declarat Angela Merkel, citată de publicaţia Die Zeit.

În plus, Parisul şi Berlinul propun autorizarea Comisiei Europene să împrumute bani de pe pieţele financiare în numele Uniunii Europene, relatează agenţia de presă Reuters.

Comisia Europeană a anunţat imediat că „se bucură” de propunerea franco-germană.

Acest plan de relansare s-ar adăuga la programul de urgenţă de 500 de miliarde de euro deja decis în contextul pandemiei de miniştrii de finanţe din zona euro şi format în special din capacităţi de împrumut. În total, Europa va debloca astfel circa 1.000 de miliarde de euro. site news

Lasă un răspuns