Meleșcanu, audiat la DNA în în dosarul demnitarului care a schimbat apărarea statului la CEDO în cazul Dragnea vs. România

Fostul șef al Senatului, Teodor Meleșcanu, a fost audiat la DNA în dosarul deschis după ce fostul agent guvernamental la CEDO Viorel Mocanu a schimbat apărarea statului în cazul Dragnea vs. România. Totul s-a petrecut în perioada în care Meleșcanu era ministru de Externe. La ieșirea de la audieri, Meleșcanu a susținut că el nu a discutat niciodată cu Liviu Dragnea pe această temă. El a precizat că agentul guvernamental este responsabil pentru documentele pe care le semnează.

Citește și despre perchezițiile DNA la casa și biroul doctorului Beuran, dosar nou privind luarea de mită.

În februarie 2019 Viorel Mocanu a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO. El a cerut aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Meleșcanu amânase audierea fiincă avusese treabă cu noul său partid

Teodor Meleșcanu fusese citat la DNA pentru luni, dar audierea a fost amânată la solicitarea sa. Asta pentru că a avut o „acțiune cu partidul”. El s-a prezentat la DNA joi dimineață și a fost audiat în calitate de martor, pentru a doua oară în acest dosar.

La ieșirea de la audieri, Meleșcanu le-a spus jurnaliștilor că nu a avut nicio implicare în acest dosar. El a afirmat nu știe de ce Victor Mocanu și-a schimbat radical pledoaria, susținând în fața CEDO argumentele lui Liviu Dragnea: „Agentul CEDO e numit de guvern și are deplina capacitate să promoveze interesele României (…). Nu exista niciun fel de cenzură, niciodată eu nu m-am implicat în activitatea agentului”.

Bătrânul diplomat l-a luat pe „nu” în brațe, habar n-are de nimic

„Niciodată nu am discutat cu domnul Dragnea pe această temă”, a mai susținut Meleșcanu. Întrebat de jurnaliști dacă va mai fi audiat în acest dosar, fostul ministru a spus că speră să nu fie cazul. Dar,  adăugat el, „te poți aștepta când esti om politic în campanie electorală”. Meleșcanu a mai susținut că, potrivit legislatiei, agentul guvernamental la CEDO „este responsabil pentru ceea ce semnează, iar dacă a greșit sau nu a gresit va stabili ancheta”.

În perioada în care era ministru de Externe în Guvernul Dăncilă, Meleșcanu a semnat un memoriu privind linia de apărare a agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Dragnea contra României. Memorandumul era datat 11 martie 2019. Actul privea procesul de la CEDO în care fostul președinte al PSD Livu Dragnea. Pe atunci aflat în libertate și în funcție, Dragnea încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român. Asta pentru ca, ulterior, să poată cere în țară o revizuire a condamnării lui în dosarul Fraudei la Referendum.

Vezi aici documentul aprobat de Meleșcanu care îl favoriza pe Dragnea.

Memorandumul intern a fost înaintat lui Meleșcanu de către Viorel Mocanu. Pe documentul intrat în posesia HotNews.ro apare în fotocopie și semnătura lui Teodor Meleșcanu, la „Aprob”. site news

Lasă un răspuns