Medicul Emil Mățău este cel care întârzie ancheta de dopaj, de la Corona Brașov!

 Au trecut mai bine de două luni de când a fost descoperit dopajul cu laser intravenos, de la echipa de handbal feminin Corona Brașov, un dopaj în masă, aș putea spune, pentru că aproape 16 sportive au trecut, cel puțin odată, pe la Clinica împricinată, IOMED, ca să-și bage acul în venă. Și totul s-antâmplat din pricina ignoranței arătată de medicul echipei, Marius Capră, a neștiinței antrenorilor, kinetoterapeuților, președintelui clubului și chiar a primarului Scripcaru însuși, care n-au știut că oxigenarea sângelui cu laser se consideră dopaj și se pedepsește la fel de grav, ca și în cazul administrării de substanțe dopante. S-a aflat repede ce făceau handbalistele, cum se refăceau ele, pentru că, din neștiință, au afișat tot felul de fotografii, pe rețelele de socializare, exact când avea acele în vene, iar laserul circula cu repeziciune prin corpul lor! Se spune că cineva de la echipa Gloria Bistrița ar fi reclamat această activitate la WADA, îi felicităm dacă au făcut asta, ceea ce înseamnă că cei de-acolo cunoșteau că orice manipulare a sângelui, prin intermediul acelor de seringă, este interzisă.

Marius Capră, mulțumit de acțiunile lui ilegale…

ANAD-ul mi-a răspuns, dar nu mi-a spus nimic!

Dar să revenim la cazul în sine, pentru că, după două luni de tăcere, mi s-a părut normal să mai aflăm și noi câte ceva, în ce stadiu se află ancheta și când ni se vor comunica verdictele. Și, firesc, am apelat la Agenția Națională Antidoping, cea care se ocupă de acest caz. Am primit un răspuns care m-a nemulțumit total și pe care mă grăbesc să vi-l supun atenției:

Medicul fără parafă Marius Capră…

” Cazul (Corona Brașov) este în curs de gestionare la noi. Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping, până la finalizarea speței nu se pot comunica niciun fel de informații. Dacă facem asta, riscăm o neconformitate gravă. Vă pot confirma însă că Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) este la curent cu tot ceea ce se întâmplă și că de îndată ce vom putea comunica informații, o vom face. De asemenea, Comisia care gestionează situația mai are nevoie de timp pentru a dicta suspendările care se impun în speță”, comunicarea fiind semnată de președintele ANAD, Cristian Balaj.

Prea puțin pentru mine, un răspuns nemulțumitor și vag, care m-a îndemnat să încep o anchetă pe cont propriu, atât cât îmi permiteau sursele proprii. Și trebuie să spun că ceva, ceva, tot am aflat, informații chiar importante și necunoscute iubitorilor de handbal, care așteaptă clarificarea acestui caz. Și să le luăm pe rând și cu mare atenție, pentru că fiecare cuvânt pe care am să vi-l spun are valoarea lui și face parte dintr-un puzzle al ignoranței și abuzurilor cu care au fost tratate handbalistele Coronei.

Medicul Mățău este cel care întârzie finalizarea anchetei!

  • În primul rând, ca să fie clar din capul locului, doctorul ăsta al echipei de handbal, Marius Capră, nu era cu patalama oficială, era doar rezident, iar ca să pară în legalitate, el folosea parafa medicului Emil Mățău, de la formația de hochei pe gheață, a aceluiași club! Prin urmare, toate rețetele lui, toate recomandările lui scrise, care aveau ștampila lui Mățău pe le sunt false!
  • Există Comisia de Audiere, în cadrul ANAD-ului, care investighează cazul, comisie total independentă de forul condus de Balaj, alcătuită din profesori universitari, funcționari ai Ministerului de Justiție, ba chiar și angajați ai Guvernului României, nu știu numărul membrilor și numele lor
  • Din păcate, Ancheta trenează de ceva vreme, pentru că, ATENȚIE!, doctorul de la hochei, Emil Mățău, cel care i-a împrumutat parafa și lui Capră, ca să-l oficializeze ca medic, nu vrea să se prezinte la audieri! Comisia l-a chemat de câteva ori, iar el se dă lovit, bolnav și netransportabil! Și, culmea, legislația românească nu prea are pârghiile necesare să-l forțeze să vină în fața Comisiei de Audieri. Și urmează să mai fie audiate încă o dată asistentele de la IOMED, cât și acest medin Mățău, pentru a avea o imagine cât mai clară a acestei drame – nu se pot da verdict, până când Comisia nu are toate datele. Altfel, va fi o decizie neconformă, iar Agenția Mondială poate suspenda din nou ANAD-ul și riscăm chiar ca niciun sportiv roman să nu mai participle la competiții internaționale, așa cum a fost sancționată Rusia!! De altfel, am mai aflat că, la finalul lunii ianuarie, 2020, Agenția Mondială WADA va fi prezentă în România, pentru o auditare completă a muncii făcută de Agenția noastră, în anul care a trecut!
  • În legătură cu lipsa de cooperare a lui Mățău, știu că există o inițiativă, la nivel de Guvern – s-a creat o Comisie de lucru, care analizează schimbarea legislației, care trebuie să fie mult mai dură și direct, pentru cei implicați în posibile cazuri de dopaj, dar până atunci…
  • Foarte sigur este faptul că, într-un final, sportivele nu scapă de sancțiune și nici persoanele care le-au împins pe acestea către această gravă greșeală. Am aflat că în contractele lor cu clubul, există un paragraf prin care conducerea le obligă pe fete să urmeze recomandările medicului echipei, un punct abuziv, se pare, pentru că, iată, fetele vor fi suspendate, din pricina medicului care le-a obligat să facă terapie intravenoasă cu laser, considerată dopaj!
  • Și o ultimă știre, chiar de senzație, dacă mă-ntrebați pe mine, Agenția Națională Antidoping a demarat creearea unui documentar, în colaborare cu Televiziunea Națională, în care toate fetele implicate vin în fața camerei și povestesc șirul evenimentelor, arătând și ce-nseamnă să faci handbal de performanță, câtă muncă și sudoare trebuie, ca să ajungi pe culmi! Vor apărea și părinții unor handbaliste în acest documentar, care vor spune, probabil, că n-aveau habar de ceea ce le-a impus clubul fetelor să facă, iar Cazul Biancăi Bazaliu, care își întreține singură familia, ocupă un loc însemnat în filmul-document, ce va apărea cât de curând!

Cam acestea sunt ultimele date referitoare la Corona Brașov și cazul de dopaj intravenos cu laser. Mi se pare o atitudine sfidătoare din partea medicului Mățău, care, oricum, poate fi tras la răspundere și pe cale penală, pentru că i-a împrumutat propria parafă unui doctor rezident.

Destine frânte, pentru handbalistele de la Corona Brașov!

Lasă un răspuns