sursa: Google

Medicina dentară cariată. În județul Iași nu există cabinete stomatologice şcolare

În județul Iași nu există niciun cabinet stomatologic care să ofere servicii copiilor din unităţile de învăţământ ieşean. Numărul cabinetelor private, în cele 93 de comune ale Iaşului, este de 133, însă numai 78 dintre ele au încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CAS Iaşi).

În mediul urban situaţia diferă, numărul cabinetelor stomatologice fiind de patru ori mai multe, asta în condiţiile în care, conform statisticilor Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, publicate la începutul anului 2018, populaţia din rural o depăşea pe cea din urban cu aproximativ 28.000 de persoane, relatează Adevărul de Iași.

Informaţiile fac parte dintr-un răspuns al reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta i-a adresat o întrebare fostului Ministru, Sorina Pintea, în legătură cu situaţia cabinetelor stomatologice din judeţul Iaşi.
Dacă în municipiu există, la momentul actual, 21 de cabinete stomatologice şcolare, în satele ieşene nu există niciun astfel de cabinet care să ofere servicii copiilor din unităţile de învăţământ”, spune senatorul USR Dan Lungu. La nivelul municipiului Iaşi există şi o criză a asistenţilor medicali stomatologici. La momentul actual, există un total de 1.500 de medici stomatologi, în cabinetele cărora lucrează numai 30 de asistenţi.

Doar 18,6% din scolile romanesti au un cabinet medical general si doar 3% dispun de un cabinet medical dentar, in ciuda faptului ca institutiile de invatamant sunt obligate prin lege sa asigure asistenta medicala elevilor. Cel mai rau o duc instututiile de invatamant din mediul rural, la nivelul intregii tari existand doar 88 de cabinete medicale scolare, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de către Ministerul Sanatatii.

Lasă un răspuns