Mbappe, cel mai scump jucător din lume, la distanță mare de Messi și Ronaldo!

Nu este vorba despre clickbait, ci despre o ierarhie serioasă. Mai precis ediția cu numărul 299 pentru topul bianual al celor de la CIES Football Observatory, care ia în calcul jucătorii din cele mai importante cinci campionate ale Europei.

Starul francez are o valoare estimată la 259,2 milioane de euro. Și este de vreme bună în atenția lui Real Madrid. Acum, ținând cont de realitatea indusă de Coronavirus, sigur, între calculele hârtiei și realitate, pot exista diferențe. Spre exemplu, presa engleză scrie că vârful lui RB Leipzig, Timo Werner, a ajuns la un acord cu Chelsea, iar transferul s-ar realiza pentru 60 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă o diferență cu puțin peste 30 de milioane față de valoarea reieșită din calculele CIES Football Observatory.

Care sunt algoritmii?

Cum realizează cei de la CIES Football Observatory această ierarhie? Ei bine, iau în calcul o mulțime de factori. Și vorbim despre vîrsta și performanțele jucătorului. Ca și despre perioada rămasă din actualul acord. Sau situația finaciară a echipei.

Factori obiectivi care, de altfel, au și dus la o cotă atât de ridicată pentru francez. Acesta mai are trei ani de acord cu PSG, unul dintre cele mai bogate cluburi din lume. Și, la numai 21 de ani, este recomandat nu doar de palmaresul pe plan intern, ci și de titlul mondial. Iar suma nu mai pare atât de mare dacă ne gândim că PSG a plătit 220 de milioane de euro pentru a-l aduce, în 2017, pe Neymar.

Messi, Ronaldo?

Nici măcar în Top 10. Pe podium sunt, după cum ați văzut deja din grafică, Raheem Sterling, de la Manchester City, și Jadon Sancho, de la Dortmund. Messi (33 de ani), al cărui acord cu Barcelona expiră în 2021, este pe locul 21, cu 100,1 milioane. În timp ce Cristiano, care mai are doi ani de contract cu Juve, cu 62,8 milioane, este pe poziția 70. El este însă, la 35 de ani, cel mai în vârstă jucător din Top 100. Cu siguranță însă, în cazul ambilor, dacă s-ar pune problema unui transfer, lucrurile s-ar schimba radical. Pentru că, dincolo de valoarea lor ca fotbaliști, ambii sunt mașini de făcut bani prin impactul pe care-l produc.

Dincolo însă de iei să notăm că Antoine Griezmann, la 29 de ani, este cel mai vârstnic jucător din Top 20, iar Alphonso Davies, tânărul jucător al lui Bayern, care a intrat în Top 10, cu 133,5 milioane de euro, este cel mai bine plasat dintre jucătorii tineri. În fața lui Erling Haland, care este pe 15, cu 107,3 milioane. Cel mai scump portar este Ederson Moraes – 86, 8 milioane, Matthijs de Ligt – 104,7 este liderul fundașilor centrali, Trent Alexander-Arnold – 171,1 milioane, este cel mai valoros jucător de bandă, în timp ce Frenkie de Jong – 102,1 milioane și Bruno Fernandes – 104,9, sunt pe primele locuri pentru mijlocașii centrali defensivi, respectiv ofensivi. Evident, Kylian Mbappé deține poziția întâi pentru atacanți.

Ierarhia completă: https://football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2019/wp299/en/ site news

Lasă un răspuns