VIDEO Masacru în capitala Somaliei, 100 de morți după un atentat cu explozibili

Aproape 100 de oameni au fost ucişi într-un atac cu maşină-capcană produs sâmbătă dimineaţa în capitala somaleză Mogadiscio, transmit agențiile de presă. „Avem aproape 100 de persoane ucise în acest atac teribil”, a declarat Ahmed Bashane, din cadrul poliţiei. Dahir Elmi, un responsabil al spitalului Shafi din Mogadiscio, a confirmat că există opt morţi şi zeci de răniţi. Un alt spital, Medina, raportase deja 73 de morţi şi 54 de răniţi. Şi alte spitale au primit morţi şi răniţi, a indicat Bashane.

Scene apocaliptice la locul exploziei

Primarul capitalei, Omar Mohamed Filish, vorbise anterior despre aproximativ 90 de răniţi, inclusiv elevi. Martorii au descris o scenă devastatoare în urma atacului, comis cu un camion încărcat cu explozibil. Camionul a sărit în aer la un punct de control, într-o zonă aglomerată a oraşului, la o oră de vârf. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar mulţi suspectează gruparea militanţilor islamişti Al-Shebab, asociată cu Al-Qaida.

Zona era plină de oameni care mergeau cu copiii la școală

Preşedintele somalez Mohamed Abdullahi Farmajo a făcut apel la unitate în faţa „duşmanului demnităţii umane”. A fost creat un comitet de urgenţă pentru gestionarea situaţiei şi ajutorarea victimelor. „Zona era plină de oameni care mergeau spre şcoală sau la cumpărături în centrul oraşului atunci când s-a întâmplat teribilul atac'” a declarat mai devreme un purtător de cuvânt al guvernului.

Microbuze cu elevi, în epicentrul exploziei

Conform poliţiei, explozia a avariat grav două microbuze ce transportau elevi. Martorii au spus că microbuzele au fost făcute bucăţi. Printre cei decedaţi se află şi cinci poliţişti, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Hassan Kulmiye. Conform poliţiei, în explozie şi-au pierdut viaţa şi trei cetăţeni turci. Aceștia lucrau, se pare ca ingineri la o lucrare de infrastructură rutieră între Mogadiscio şi Afgoye, la vest de capitală. Ambasada turcă a confirmat decesul a doi cetăţeni turci. Presa de stat a anunţat că Ankara va trimite 20 de membri ai serviciului naţional de urgenţă, printre care şi medici.

Somalia, devastată de conflicte nesfârșite

Această țară din Cornul Africii este afectată de conflicte din 1991, când șefii clanurilor militare l-au dat jos pe dictatorul Siad Barre, apoi s-au apucat de războaie între ele. Gruparea islamistă al Shabaab, afiliată al Qaeda, desfășoară în mod obișnuit astfel de atacuri, cu scopul de a submina guvernul sprijinit de ONU și de trupe ale Uniunii Africane. Cel mai grav atac desfășurat de al Shabaab a avut loc în octombrie 2017, când un camion plin cu combustibil a explodat lângă o cisternă în Mogadishu, creând o furtună de foc ce a ucis aproape 600 de oameni.

Câteodată, gruparea islamistă nu revendică atentate ce provoacă indignare publică, așa cum a fost cazul unui atac sinucigaș ce a avut loc în 2009 la ceremonia de absolvire a unei facultăți de medicină. Acesta este cel mai sângeros atentat din acest an din perioada sărbătorilor. (site news)

Lasă un răspuns