Mărturie zguduitoare a profesorului român închis în China

Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, a transmis un mesaj audio sfâșietor. El povestește umilințele și torturile la care a fost supus în închisoarea comunistă. „Urâțenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să îmi sfâșie sufletul”, spune profesorul. Mesajul audio transmis de profesorul clujean  a fost înregistrat pe 8 septembrie 2019. El a mulțumit celor care au putut face în așa fel încât el să fie transferat în România. Balo își va continua în țară pedeapsa pentru complicitate la evaziune fiscală.

Cum a ajuns el vinovat iar chinezii nu

„De 5 ani și jumătate sunt întemnițat în Republica Populară Chineză la Shanghai, în inima raiului comunist. Am fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru acuzația de complicitate la fraudă contractuală. Este o infracțiune economică inițiată și pusă în executare de către 3 cetățeni chinezi, care, în cunoștință de cauză, au fugit din țară în exact ziua în care eu am fost arestat, fiind scăpați basma curată de către autorități”, își începe profesorul povestea.

Acesta spune că nu vrea să se eschiveze de partea sa de vină. Aceea de a fi avut încredere în cetățenii chinezi care l-au convins că participarea în afacerea lor era perfect legală, legitimă și de dorit. „Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost”, spune Marius Balo.

Acesta povestește că imediat după condamnarea sa, în luna august 2016, a trimis o cerere Ministerului Justiției de la București, prin intermediul Consulatului General al României la Shanghai, prin care și-a exprimat nădejdea de a fi încarcerat în țară și de a ispăși în România pedeapsa.

Chinurile la care a fost supus

Pe digi24.ro, rofesorul clujean povestește chinurile la care sunt supuși cei care își ispășesc pedeapsa în închisorile comuniste chineze. El spune că întreaga dezvoltare a țării se bazează pe munca silnică depusă de persoanele condamnate.„Din cunoștințele mele, Codul Penal al fiecărei țări din lume prevede ca un condamnat care a ispășit două treimi din pedeapsă să devină eligibili pentru a fi eliberați. Fiecare țară din lume, cu excepția Chinei, unde se face tot posibilul ca pedepsele uriașe să fie ispășite în totalitate pentru ca ritmul infernal de muncă silnică la care sunt supuși întemnițații, 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menținut cu rigurozitate.

China și sistemul său penitenciar care dezumanizează

Trendul uriaș de creștere economică a Chinei este menținut prin eforturile supraomenești a milioane și milioane de întemnițați, dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste (…) De-a dreptul înspăimântător este faptul că în cazul anumitor infracțiuni nu ești automat eliberat la sfârșitul pedepsei. Cu câteva zile înainte de expirarea termenului de încarcerare ești dus din nou în fața judecătorului. Acesta, la recomandarea procurorilor trebuie să decidă dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi. Bineînțeles că decizia este arbitrară. Însă judecătorul are libertatea de a-ți oferi ani suplimentari de pedeapsă. Maximul admis este egalul pedepsei inițial. Dintr-o simplă lovitură de ciocan judecătorul poate oferi încă un maxim unei persoane. Iar legea îi permite să facă acest lucru de trei ori la rând”, mai spune Balo.

Cum au încercat chinezii să-l convertească

Profesorul spune chiar că cei din închisoare au încercat să îi insufle credința lor. „Nu am ascuns niciodată că sunt creștin. Ei au încercat să mă facă să slujesc la Dumnezeul Comunist, să las Dumnezeul iubirii și să mă rog la Dumnezeul terorii”, mai povestește Marius Balo. Ministerul Justiției  a fost informat, joi, că autoritățile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, profesorul universitar condamnat la opt ani de închisoare în statul asiatic, în România.

„Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia”, anunță Ministerul Justiției.

În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare. Urmează ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp. (site news)

Lasă un răspuns