Marea schimbare de la 1 iulie 2020, se așteaptă ca prețul gazelor să bubuie, iar românii, furați

Marea schimbare de la 1 iulie 2020, se așteaptă ca prețul gazelor să bubuie. Cele mai ieftine oferte de furnizare de gaze naturale către consumatori casnici în regim concurențial ale momentului, analizate de Profit.ro, prevăd un tarif de furnizare (fără acciză și TVA) cu aproape 4% mai mic decât prețul reglementat practicat în prezent de unul dintre cei doi furnizori dominanți de pe piața reglementată, E.ON Furnizare, și unul cu 5,7% mai mare decât al celuilalt jucător de top din sector, Engie.

Marea schimbare de la 1 iulie 2020, se așteaptă ca prețul gazelor să bubuie

Ofertele sunt valabile până la 30 iunie 2020, în condițiile în care legislația în vigoare prevede liberalizarea totală, adică dispariția prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie anul acesta.

E.ON și Engie controlează autoritar furnizarea de gaze în regim reglementat pentru populație, cu o cotă de piața cumulată de aproape 93% în septembrie anul trecut, potrivit celor mai recente date publice ale ANRE (44,02% – E.ON, 48,81% – Engie), fiind și cei mai mari operatori de rețele de distribuție a gazelor din România, prin subsidiarele Delgaz Grid și Distrigaz Sud Rețele.

Liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie are mai multe necunoscute, printre care prețul gazelor la consumatorii finali odată cu eliminarea prețului reglementat, dar și cum își vor împărți producătorii și furnizorii marjele de profit rezultate de pe urma dereglementării pieței.

Citește și Detalii uluitoare despre iubitul violent al Cruduței. S-a aflat prețul pentru care i-a acceptat crizele de gelozie

Unii furnizori au transmis deja clienților oferte cu prețuri de furnizare mai mari decât actualul preț reglementat. În replică, într-un comunicat, Federația patronală a producătorilor de gaze (FPPG), printre membrii căreia se numără și principalii producători de pe piața locală, Romgaz și OMV Petrom, „atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creșterile de prețuri anunțate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real”.

Cum vor fi furați clienții

În perioada următoare, este de așteptat ca mai mulți jucători să încerce să „fure” prin preț clienți de la giganții E.ON și Engie, în perspectiva liberalizării. Prețurile prezentate, aferente categoriei de consum de cel mult 280 MWh pe an, nu includ TVA-ul și acciza specifică, fiind formate din prețul de achiziție a gazelor de la producătorii locali (în care intră și toate taxele plătite de aceștia) sau din import, inclusiv costurile de înmagazinare, tariful de transport și cel de distribuție a gazelor, precum și marja furnizorilor.

Vezi și Robin Wood de România demască jaful pădurilor cu prețul vieții: Mi-au promis răzbunări feroce

În ofertele concurențiale cele mai ieftine menționate, costul de achiziție al gazului ca marfă este de 88,86 lei/MWh, cel de transport fiind de 11,96 lei/MWh. Pe lângă costul de achiziție al gazelor și de marjele vânzătorilor, chiar și costurile de transport și înmagazinare depind într-o oarecare măsură de strategia fiecărui furnizor și, deci, sunt supuse concurenței. site news

Lasă un răspuns