Mănăstirea Cozia, închisă. Călugări în izolare

Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea a fost închisă pentru 14 zile, după ce unul dintre călugări a fost depistat cu noul coronavirus.

Călugărul infectat a aflat întâmplător că este pozitiv. A fost la spital la un control de rutină și, potrivit regulilor, a trebuit să fie testat pentru COVID. Iar rezultatul a ieșit pozitiv.

Acum toți călugării au intrat în izolare pentru 14 zile, iar mănăstirea a fost închisă pentru public.

Mănăstirea Cozia, scurt istoric

Mănăstirea Cozia este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Mănăstirea Cozia a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultură românească. Prin hrisoavele domnești din 28 martie 1415, 18 martie 1419, 16 iunie 1436 și 17 aprilie 1448 se atestează că aici funcționa o școală mănăstirească încă din 1415. Primul dascăl a fost părintele Sofronie, starețul mănăstirii. Logofătul Filos, logofăt al marelui voievod Mircea cel Bătrân a compus versuri și imnuri religioase, el fiind considerat primul poet român, potrivit Wikipedia.

Citește și Un cuplu s-a logodit sub o cometă rară, care este vizibilă o dată la 7000 de ani

Pictura interioară a fost realizată între anii 1390 – 1391. Mircea cel Bătrân s-a preocupat permanent de înzestrarea și înfrumusețarea mănăstirii, prin întărirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate și moșii. De asemenea, i-a dat dreptul de exploatare a sării din salinele de la Ocnele Mari. Mănăstirea avea robi țigani, care erau folosiți atât la exploatarea sării, cât și la spălarea nisipurilor aurifere de pe Olt și Valea lui Stan de pe Lotru. site news

Lasă un răspuns