Mai multe zile libere pentru părinți, în starea de urgență. Anunţul făcut, astăzi, de ministerul Muncii

Guvernul a adoptat OUG prin care sunt acordate zile libere pentru părinţi şi în timpul vacanţelor şcolare, pe perioada stării de urgenţă. Anunțul a fost făcut, astăzi, de ministerul Muncii.

Zile libere și în timpul vacanțelor școlare

Părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare. 

„Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanță de Urgență care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, anunță ministerul Muncii prin intermediul unui comunicat.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice, mai precizează ministerul.

Cât primesc părinții pentru fiecare zi liberă

Premierul Ludovic Orban Orban a spus, în şedinţa de Guvern, că a primit foarte multe sesizări, îngrijorări din partea părinţilor, că nu vor mai beneficia de plata celor 75% pentru a sta acasă cu copiii pe perioada vacanţei.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a spus că şi ea a primit astfel de sesizări şi că a pregătit o hotărâre care să prelungească această prevedere și pe perioada vacanței școlare. Pe durata stării de urgență, cât școlile sunt închise, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere plătite, de la stat, pentru a sta acasă cu copiii.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal. site news

Lasă un răspuns