MAI, dat în judecată de un magistrat român, din cauza interzicerii slujbelor: Biserica este un spital în care puterea lui Dumnezeu vindecă

Un magistrat din cadrul Curţii de Apel Bacău a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi contestă prevederile ordonanţei militare care interzice evenimentele religioase. Judecătorul Ioan Petrescu spune că interdicţia ar încălca „libertatea credinţelor religioase”.

Ioan Petrescu (53 de ani) a dat în judecată MAI pe 7 aprilie, procesul fiind înregistrat la Curtea de Apel Iaşi. Judecătorii ieşeni au stabilit deja primul termen de judecată: 14 aprilie. În cererea de chemare în judecată a judecătorului Petrescu se solicită anularea parţială a articolului 2 din Ordonanţa Militară nr. 1/2020.

Un magistrat din cadrul Curții de Apel, în război cu MAI

Mai exact, Petrescu a cerut ca din articolul 2 al ordonanţei să fie anulat termenul „religioase”, sintagma “fără accesul publicului” şi expresia „la care nu pot participa maximum opt persoane”. Prin aceste modificări, judecătorul român vrea ca evenimentele religioase, cum ar fi slujba de Înviere, să poată fi organizate. 

În cererea sa, judecătorul arată că ordonanţa încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. El invocă articolul 29 din Constituţie care prevede că „libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă”. „Libertatea de credinţă religioasă are atât o componentă interioară, intimă, sentimentul religios, convingerea intimă în existenţa lui Dumnezeu, dar şi o componentă exterioară constând în manifestarea publică a credinţei prin participarea la slujbele (în principal Sfânta Liturghie) de adorare a Divinităţii, de mulţumire şi de cerere, slube oficiate de preoţi/episcopi şi slujitori bisericeşti în lăcaşul de cult, care este biserica.

Cum prin interzicerea accesului publicului – în speţă a credincioşilor – la serviciu religios care are loc în biserică fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertăţii conştiinţei, dispoziţiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar şi libertatea fundamentală a conştiinţei cetăţenilor români credincioşi ortodocşi”, arată Petrescu, în cererea adresată Curţii de Apel Iaşi. 

Contestă prevederile ordonanţei militare

Petrescu mai arată că, prin ordonanţele militare prin care autorităţile vor să prevină extinderea epidemiei de Covid-19, „restrângerea libertăţii de conştiinţă este disproporţionată, atingând substanţa libertăţii de credinţă religioasă”. 

„Contrar acestor limite ale restrângerii dispoziţiile a căror anulare o solicit suprimă componenta exterioară a dreptului de libertate religioasă – manifestarea publică a credinţei prin participarea la slujbele religioase în lăcaşul de cult, componentă în lipsa căreia componenta internă devine iluzorie, deci libertatea de credinţă religioasă devine practic inexistentă întrucât, pentru credincioşii sănătoşi este interzis actul esenţial al comuniunii cu Divinitatea – în persoana Fiului lui Dumnezei Iisus Hristos – şi anume împărtăşania cu trupul şi sângele Domnului, măsură fără precedent în istoria României”, se menţionează în cererea judecătorului. site news

Lasă un răspuns