Mafia la vârful statului, cazul Malta

Premierul maltez Muscat (foto, dreapta sus) și-a anunțat retragerea în ianuarie în cel mai răsunător caz de corupție la vârful țării. Totul s-a petrecut după ce milionarul Yorgen Fenech (foto, dreapta jos ), inculpat în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a dat vina asasinatului pe guvern. O scrisoare (foto, stânga) publicată azi de presa malteză îngroapă atât guvernul, cât și pe oligarh.

Arestarea din aeroport a dinamitat totul

Totul s-a dat peste cap acum o săptămână. Atunci, un câine dresat a găsit la aeroportul din Valetta peste 200.000 de euro în bagajul șoferului de taxi Melvin Theuma. Acesta a fost arestat pentru suspiciune de spălare de bani și a propus autorităților o înțelegere. Le-a spus că ar ști totul despre uciderea jurnalistei, în urmă cu doi ani. În schimbul achitării,  și-a recunoscut complicitatea la crimă și a admis că i-a angajat pe ucigași. A mai spus că a executat sarcina la cererea omului de afaceri Yorgen Fenech. Iar într-o scrisoare scrisă din arest, el devăluie că, pe lângă afacerist, apropiații premierului erau implicați în afacere.

Statul capturat de mafie

„Mafia, Mafia” și „Criminalii, Criminalii” scandează de zile întregi în Malta cetățenii indignați. În ultimele zile au ieșit cu miile pe străzile capitalei Valletta pentru a protesta. Manifestațiile vizează asasinarea, în urmă cu doi ani, a jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia, Ea descoperise dimensiunea corupției guvernamentale din micul stat membru al UE. Scandalul generat poate prăbuși instituțiile democratice ale țării, arătând că oamenii de la vârful țării acționează exact precum mafioții.

Asasinat comandat de cel mai bogat om al țării

Sâmbătă seara, omul de afaceri Yorgen Fenech a fost arestat de polițiști înarmați. Cu doar o zi înainte, el fusese liber să se prezinte la tribunal și să plece apoi acasă. Presa l-a așteptat afară pe unul din cei mai bogați oameni din Malt, acuzat de instigare la crimă și conspirație în vederea comiterii de infracțiuni. Ședința tribunalului a avut loc în prezența celor mai apropiate rude ale jurnalistei: părinții, soțul și copiii. Omul de afaceri s-a declarat nevinovat. Cercetările adevărate încep de abia acum, a declarat presei sora jurnalistei asasinate, Corinne Vella: „Ceea ce așteptăm acum este o anchetă împotriva premierului Muscat și a șefului său de cabinet Schembri, privind legăturile lor cu asasinatul.”

Premierul știa cine e vinovat, dar nu a făcut nimic

A fost o săptămână cruntă în Malta, în care au ieșit zilnic la iveală detalii zguduitoar despre crimă. Iar indiciile duc direct spre cercul cel mai intim al premierului maltez. Acesta pare că ar fi aflat de mai bine de un an de rolul jucat de afaceristul Fenech în cazul morții Caruanei Galizia. Serviciile secrete ale guvernului au interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri, iar Muscat a citit transcrierile. Dar nu a făcut absolut nimic.

Legăturile oligarhului din Guvern

Fenech este unul din oligarhii principali din Malta, patron de hoteluri și cazinouri. A vrut să fugă cu iahtul său din țară, dar a fost prins de paza de coastă. De atunci, avocații lui se străduiesc să arate că nu Fenech ar fi de vină, ci membrii guvernului maltez. Doi miniștri și șeful de cabinet, mâna dreaptă a premierului Muscat, au demisionat de urgență imediat după arestarea lui Fenech.

Populația, șocată de detaliile sordide ale asasinilor

Populația este indignată și de detaliile oribile ale complotului. Unul din cei trei infractori reținuți în acest caz, care așteaptă de doi ani în arest începerea procesului, a început să vorbească. Cei trei ar fi încercat mai întâi să o împuște pe jurnalistă prin fereastra biroului ei, dar tentativa a eșuat. Ei au recurs apoi la o bombă, provenită de la mafia siciliană, plasată în mașina jurnalistei. Criminalii ar fi primit 150.000 de euro pentru uciderea jurnalistei. Atât valorează o viață de om în Malta. În comparație cu ei, cazurile de corupție din România par o joacă.

Lasă un răspuns