Ludovic Orban anunță introducerea în Codul Penal a unei noi infracțiuni, din cauza coronavirus. Pedepse mai dure pentru nerespectarea izolării sau pentru date false

Ludovic Orban a anunțat măsuri mai dure pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau dau autorităților informații false sau incomplete despre locul din care vin sau despre persoanele cu care au intrat în contact.

Aceștia pun în pericol sănătatea românilor, a spus Orban, într-o declarație de presă.

Pedepse majorate

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-o țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”, a spus Orban.

Dosar penal pentru ascunderea datelor

„E introdusă o nouă infracțiune. Omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a spus premierul.

În opinia sa, cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile autorităților.

„Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă. Datoria primordială a Guvernului e să apere sănătatea cetățenilor. Vom lua măsuri oricât de dure pentru cei care nu respectă măsurile”, a adăugat el.

Codul Penal, modificat

”Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

El a  anunţat că Guvernul a majorat pedepsele pentru zădărnicirea compaterii bolilor.

”Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane”, a afirmat Orban. El a avertizat că pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români, Guvernul va lua măsuri oricât de dure. site news

Lasă un răspuns