Lovitură dură de la Comisia Europeană! Adio fonduri europene din cauza senatorului Daniel Zamfir

Comisia Europeană a trimis, în această săptămână, o scrisoare oficială către Guvern și alte instituții în care avertizează că un proiect de lege inițiat de Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementează fondurile europene. Proiectul modifică din temelii legea Curții de Conturi și reia de fapt ad litteram un proiect respins deja de Curtea Constituțională.

Lovitură dură de la Comisia Europeană

”Ne exprimăm îngrijorările profunde în legătură cu noile evoluții”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene, care indică faptul că adoptarea legii ar duce la ”încălcarea cerințelor de independență a Autorității de Audit” – instituție care face parte din Curtea de Conturi.

Mai mult, Comisia arată în scrisoare că ”orice limitare sau amenințare la adresa independenței Autorității de Audit ar influența capacitatea de a furniza Comisiei asigurările necesare legate de funcționarea eficientă a sistemului de management și control ale programelor co-finanțare din fonduri UE”.

Practic, Bruxelles-ul cere expres ca Parlamentul să renunţe la modificările pe care le aduce Legii Curţii de Conturi, n4.94/1992, şi care care pun în pericol independenţa Autorităţii de Audit.

Inițiatorul proiectului este senatorul Daniel Zamfir, fost PNL, fost ALDE, actual PSD, cunoscut pentru alte proiecte care loveau radical în piața bancară și în alte sectoare economice, majoritatea picate deja la CCR.

Proiectul de lege, inițiat în octombrie 2019, a fost deja adoptat tacit de Camera Deputaților în 11 februarie 2020 și a intrat în dezbateri la comisiile de specialitate din Senat, cameră în care PSD are singur majoritatea. El mai are nevoie de rapoartele de la comisia de buget și comisia economică pentru a intra la votul final în plen.

Citește și Șefa Sănătății din Timiș nu a putut ține un discurs coerent despre coronavirus

Miza financiară a acestei probleme este uriașă: e vorba despre cele 18 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție în actualul buget al UE.

Modificări criticate de CE

Una dintre modificările criticate dur de Comisia Europeană este faptul că îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii. În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

O altă modificare promovată de Daniel Zamfir și criticată de Bruxelles este limitarea independenței Autorității de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeană, aflat sub autoritatea Curţii de Conturi – prin faptul că ar fi obligată să-şi însuşească toate constatările făcute de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – instituţie subordonată politic aflată în subordinea Guvernului. site news

Lasă un răspuns