Lovitură de teatru: Guvernul Orban iartă de datorii uriașe două bănci străine, printr-o decizie în miez de noapte

Guvernul Orban a produs un adevărat cutremuri în şedinţa începută ieri la ora 14.00 şi care s-a încheiat după miezul nopții. Printre altele, a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care două bănci, BCR BpL și Raiffeisen Bank au fost iertate de obligaţia de a plăti peste un miliard de lei, izvorâtă dintr-o decizie a ÎCCJ. Dezvăluirea este făcută de Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii.

„Circul de stat s-a mutat la Palatul Victoria! Se dă o ordonanță pe sfertul de ora, fără să fie avizele necesare, lucrată pe genunchi de angajații ministerelor aduși de acasă ca să lucreze noaptea ca hoții!

Au aprobat și scutirea bancilor de 1,3 mld lei, bani datorați statului ca urmare a unor hotarâri judecătorești. Nu mergeți după fentă! Nu clienții trebuiau să platească, aceea e altă poveste, ci băncile!

Citește și povestea incredibilă a ședinței de Guvern în care s-au dat 25 de ordonanțe de urgență.

Printre cele scutite e și una al carei director sarea în piață ca mingea, alături de angajații săi, la protestele contra guvernelor PSD. Acum își primește plata, că doar nu îngheață ca fraierul pentru principii! Vedeți? Dacă nu au venit și copiii să țipe să plece PSD, nu merită alocații! Cică nu au bani pentru alocații și pensii și autostrăzi! Bine că au pentru banci!”, scrie Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Ulterior, informaţia a fost prezentată şi de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3: „Se pare că una dintre ordonanțe șterge obligația unei bănci de a plăti statului 250.000.000 de euro, bani încasați ilegal. Era o decizie definitivă a Înaltei Curți în sensul acesta.”

O ordonanță similară pentru bănci avea în lucru și Guvernul PSD

Nu se știe încă forma exactă a prevederilor ordonanței. Despre un asemenea act vorbea în octombrie și ministrul PSD al Finanțelor, Orlando Teodorovici. Sute de mii de clienți ai băncilor pentru locuințe, care au încasat în trecut primele de stat ce trebuie restituite la buget, erau obligați să înapoieze cel puțin o parte din sume, după decizia Înaltei Curți din iulie 2019. Aceasta, deoarece băncile, care au fost doar fidejusori pentru Ministerul Dezvoltării în alocarea ajutorului de stat stabilit de instanță ca fiind plătit nelegal, vor recupera de la ei banii înapoiați statului. Ministrul declara atunci că Executivul îi va exonera de la plată prin OUG. Proiectul era deja redactat pentru a fi aprobat de Guvern. Nu a mai apucat, Guvernul Dăncilă fiind demis prin moțiune de cenzură.

Telenovela politico-financiară a băncilor pentru locuințe

BCR BpL și Raiffeisen BpL au fost acuzate de către Curtea de Conturi, în 2015, că nu au respectat legea atunci când au acordat primele de stat și unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit. Curtea a considerat, de asemenea, că băncile trebuiau să ceară clienților documente care să justifice că sumele au fost cheltuite în scop locativ după cei cinci ani de economisire fără retrageri.

Vezi și istoria războiului în justiție dintre stat din băncile pentru locuințe.

Asta desi legea nu prevedea o astfel de obligație nici în varianta veche, nici în practica altor țări în care sistemul funcționează de mulți ani. BCR, ca și Raiffeisen, câștigase, pe fond, litigiul cu Curtea de Conturi – judecat la Curtea de Apel. Însă Înalta Curte de Casație și Justiție a întors decizia în recurs, în luna iulie 2019.
site news

Lasă un răspuns