Liberalii merg spre varianta Rareș Bogdan la Primăria Capitalei

Rareş Bogdan e văzut principala variantă a PNL pentru Primăria Generală. Asta în condiţiile în care Klaus Iohannis le-a indicat liberalilor să aibă un candidat propriu. Ludovic Orban nu ar avea niciun gând să candideze la Capitală, susţin surse politice.

În PNL prinde tot mai mult contur ideea desemnării lui Rareş Bogdan candidat pentru Bucureşti, după ce Klaus Iohannis a spus că formaţiunea ar trebui să aibă propriul reprezentant, nu să meargă pe varianta susţinerii unui independent, cum e Nicuşor Dan. „Nu exclud unele negocieri între partide, dar ca şi principiu un partid care guvernează şi are o reacţie foarte pozitivă în populaţie – PNL este foarte bine cotat în sondaje -, un astfel de partid ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-şi dovedi şi puterea, şi curajul”, a fost mesajul şefului statului.

La nivelul conducerii partidului sunt vehiculate două nume de candidaţi care ar avea şanse într-o confruntare cu Firea şi ceilalţi reprezentanţi ai Opoziţiei. „Dacă cineva din PNL va fi candidat pentru Primăria Capitalei, acela poate fi Ludovic Orban sau Rareş Bogdan”, au precizat pentru „Adevărul” surse din conducerea PNL. Rareş Bogdan a fost măsurat în mai multe sondaje şi acesta are o intenţie de vot mai mare decât Violeta Alexandru sau Ciprian Ciucu, alte persoane măsurate din rândul liberalilor. Un rol important va juca ezultatul sondajului comandat de liberali pentru sfârşitul lunii ianuarie.

Orban nu vrea să plece de la Guvern

Și varianta candidaturii lui Orban la Capitală a început să fie vehiculată în ultimele săptămâni. Mai multe site-uri de ştiri au scris că Iohannis i-ar fi cerut preşedintelui PNL, la întâlnirea de joi, să candideze. Orban a negat public o asemenea discuţie şi acuzat site-urile respective că spun minciuni: „E o minciună gogonată. Chiar mă deranjează că două site-uri de ştiri au născocit o asemenea minciună, o asemenea invenţie, fără să mă întrebe despre acest subiect. E o scorneală. Au vrut să îşi crească traficul cu fake news”, a declarat Ludovic Orban.

Jocurile de culise din PNL, de ce liderii se aruncă reciproc în gura lupului

Surse politice apropiate premierului au precizat pentru „Adevărul” că Orban nu are de gând să candideze pentru Primăria Capitalei. „Are destule pe cap pe partea de guvernare. Trebuie pregătite şi alegerile locale. Nu o să le lase deoparte să candideze în ultimul moment. S-ar sabota singur, mai ales că sunt alegeri într-un singur tur”, susţin sursele citate. Aceleași surse  susţin că informaţiile referitoare la discuţia Iohannis-Orban privind candidatura ar veni de la persoane din anturajul lui Rareş Bogdan. Asta pentru a nu mai fi pusă presiune pe europarlamentar să candideze. În condiţiile în care Bogdan e văzut drept o alternativă pentru funcţia de premier, o candidatură europarlamentarului la locale, soldată cu un eşec, i-ar mai tăia din elan. „Oricine va candida din PNL şi va pierde, va pierde din legitimitate în lunile următoare. Prin urmare, va conta în desemnarea premierului după parlamentare”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul”.

Liberalii au coșmarul eșecului din 2016

Liberalii au mai avut proleme cu propunerea pentru primăria Capitalei la ultimele locale, în 2016. Prima variantă de candidat a PNL pentru Bucureşti era Cristian Buşoi, însă acesta s-a retras din cursă pentru că Ludovic Orban sta mai bine în sondaje. Acest lucru se întâmpla pe 22 februarie 2016, cu mai puţin de patru luni înainte de alegeri. Însă pentru Orban a apărut un eveniment neprevăzut. A fost chemat la DNA la începutul lunii aprilie, unde a fost anunţat că e pus sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un dosar în care era acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a convinge un om de afaceri să dea 50.000 de euro pentru campania electorală. După un proces de un an şi jumătate, Orban va fi achitat.

Dealtfel, lupta pentru Capitală se anunță foarte strânsă. Cele mai noi date arată procente strânse pentru Firea, Nicușor Dan și Rareș Bogdan. (site news)

Lasă un răspuns