foto facebook

Kovesi rupe tăcerea, după victoria împotriva statului la CEDO: Doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă. Kovesi susține că ea a făcut acest demers pentru a le fi de folos procurorilor pentru viitor, dar și pentru a stopa o putere discreționară a ministrului Justiției.

Demiterea lui Kovesi de la șefia DNA, abuzivă

“Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”, a spus Laura Codruța Kovesi, pentru Biziday.

„Aplicantul şi-a exprimat opiniile şi criticile cu privire la reformele legislative ce au afectat sistemul judiciar, cu privire la aspectele ce au privit funcţionarea acestui sistem şi cu privire la competenţele procurorului de a ancheta infracţiuni de corupţie, toate acestea reprezentând lucruri de interes public. Prin urmare, Curtea consideră că poziţia şi afirmaţiile aplicantului, ce se încadrează în contextul dezbaterii publice cu privire la lucruri de interes general, necesită un înalt grad de protecţie a dreptului acesteia la liberă exprimare şi un control strict al oricărei interferenţe cu acest drept din partea autorităţilor”, se arată în decizia Curţii. site news

Lasă un răspuns