Iohannis clarifică situația elevilor care în ziua examenului au febră. Evaluarea naţională şi Bacalaureatul se organizează de două ori

Klaus Iohannis le cere românilor să evite deplasările.”Fac apel la responsabilitatea tuturor”

Klaus Iohannis a evaluat, marți seară, drept eficiente măsurile anti-coronavirus luate de Guvernul condus de Ludovic Orban. Președintele a făcut apel la responsabilitatea tuturor românilor, să evite deplasările care nu sunt necesare.

Klaus Iohannis le cere românilor să evite deplasările

„Acum e momentul să fim buni cetățeni. De asta depinde sănătatea și viața noastră. Am demonstrat că putem câștigă orice luptă. Cu o singură condiție: să fim uniți.

Fac un apel la români, să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare. Mai ales în zone aglomerate”, a spus Klaus Iohannis.

„Europa este în stare de mobilizare”

„Riscul unei pandemii rămâne ridicat. Combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel național, european și global.

Europa este în stare de mobilizare. Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero”, a declarat președintele, la Cotroceni, după un summit prin videoconferință cu liderii UE.

„Numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene”, a adăugat Iohannis. El a menționat că miercuri, la ora 11:00, i-a convocat la Cotroceni pe premierul Orban și pe ministrul de Finanțe.

Apel la responsabilitate

Președintele a făcut și un apel la responsabilitate:

„Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm îmbolnăvirile. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia: Respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern. Vreau să transmit și un mesaj de solidaritate pentru compatrioții noștri din Italia. Am cerut autorităților să fie mobilizate pentru a ajuta românii din Italia care solicită asistență”.

Citește și: Ministrul Sănătății; ” Este important să impiedicăm răspândirea coronavirusului

Klaus Iohannis le-a cerut și politicienilor să nu încerce să obțină capital electoral din criza coronavirusului

„La fel de nocive sunt rafuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral”, sunt cuvintele președintelui.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul unui summit de urgență al UE, prin videoconferință, a cărui temă este răspândirea cazurilor de coronavirus în toate cele 27 de state UE.

Din lipsă de timp pentru a organiza întâlnirea, reuniunea se face la distanță între lideri, sub egida președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Aceasta a început la puțin timp după 18.00, ora României.

Charles Michel le-a transmis o notă în patru puncte delegațiilor, potrivit unei surse europene citate de AFP.

Mobilizare la nivel european

În primul rând este vorba de a se pune de acord „pentru a se informa mai bine și a-și coordona” lupta împotriva diseminării maladiei. Precum și furnizarea de echipamente medicale.

„Pentru a răspunde provocării Covid-19, avem nevoie de mai multă Europa, mobilizată alături de statele membre pentru a limita contagiunea cu virusul. Garantarea echipamentelor medicale și a ne pune de acord asupra măsurilor pentru a reduce impactul economic și social negativ pentru cetățenii noștri”, a postat pe Twitter cu câteva ore înainte de reuniune.

Pentru a contribui la discuția privind consecințele economice, președinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a fost invitată să participe.

Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participă la reuniunea extraordinară, a cerut marți echipelor sale „să examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza. Scopul este de a face față impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, în întreaga Europa”.

„Numeroase sectoare suferă deja. Și trebuie să căutăm mijloace de a le susține”, a afirmat ea într-o declarație de presă de marți după-amiază.

Ea a anunțat deja un ajutor pentru sectorul aerian,. Sectorul suferă în primul rând din cauza consecințelor epidemiei.

„Putem rezistă șocului. Fundamentele noastre economice sunt solide,. Economiile noastre își vor putea reveni odată ce șocul va fi absorbit”, a dat asigurări vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În cadrul unei dezbateri din Parlamentul European de marți dimineață, colegul său însărcinat cu gestionarea crizelor Janez Lenarcic a insistat asupra „solidarității” necesare între statele membre.

„Fără solidaritate, nu vom ajunge departe”

„Fără solidaritate, nu vom ajunge departe. De ce? Pur și simplu pentru că Comisia nu-și gestionează propriile sale stocuri de echipamente de protecție, măști… Dacă ar face-o, Italia ar fi prima care ar obține așa ceva de la noi. Dar nu o facem. Contăm pe statele membre și pe solidaritatea lor”, a spus el.

Franța așteaptă de la această reuniune „un semnal la cel mai înalt nivel al coordonării”, transmite Agerpres.

Dincolo de măsurile pe termen scurt, în principal susținerea firmelor, „trebuie pregătit un răspuns economic profund care nu va fi doar monetar. Dar și „bugetar”, a precizat președinția franceză cu puțin timp înainte de reuniune. site news

Lasă un răspuns