Jucătoarele de tenis Serena și Venus Williams, dar și gimnasta Simone Biles, au consumat substanțe interzise – un hacker a spart site-ul WADA și a aflat informația!

Doar că Asociația Mondială Antidoping (WADA) spune că aceste medicamente au fost folosite într-un anumit context. Da, Wada a dat multor sportivi Scutirea de Utilizare Terapeutică (TUE) – s-au făcut și ceva analize pe seama acestor medicamente, dar care nu arată că sportivii cu această scutire n-au fost ajutați prea mult la câștigarea medaliilor. De altfel, din cei 181 de beneficiari ai scutirilor, doar 21 au cucerit medalii, raportul fiind de 1,13%. Au intrat în calcul 20.139 de sportivi, participanți la Olimpiadele de vară din 2012 și 2016, apoi și la cea de iarnă din 2014, dar și de la Sochi și Pyeonchang, o adevărată nebunie!

Simone Biles

”Numărul sportivilor care concurează cu scutiri medicale ajunge la un procentaj de sub 1%”, ne asigură directorul medical al WADA, dr. Alan Vernec. Noi avem încredere în Agenția Mondială Antidoping, dar ne întrebăm de ce n-au fost făcut publice aceste informații din proprie inițiativă, de ce a fos nevoie ca un hacker să intre fraudulos pe site-ul WADA și să afle aceste secrete puse la păstrare?

Scutirea nu este pentru oricine!

Gimnasta Simone Biles a declarat că ia aceste medicamente încă din copilărie, pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Și Serena a recunoscut că folosește cu regularitate medicamentele, dar nicidecum ca să-și facă un avantaj. Și îmi aduc aminte de gimnasta noastră, Andreea Răducan, care la Olimpiada de la Sydney, din 2000, a fost cea mai bună la individual compus. Din nefericire, Comitetul Olimpic Internațional i-a retras medalia, pentru că la analiza antidoping s-a descoperit că gimnasta noastră luase un nurofen pentru răceală. Nimic nu i-a înduplecat pe oficiali, semn că aceste scutiri de utilizare terapeutică nu sunt pentru toți sportivii!

Andreea Răducan

Lasă un răspuns