Jocurile Olimpice sunt blestemate de zei – ei se răzbună la fiecare 40 de ani, pentru că Pierre de Coubertin, părintele olimpiadei, a ajuns la ceruri fără inima din piept!

Și nu este nicio figură de stil, ci un adevăr înfiorător! Fondatorul competiției moderne, francezul Pierre De Coubertin, a fost un om pe cât de distins, pe-atât de controversat, fapt care n-a fost deloc pe placul zeilor din Olimp!

Și când fac această afirmație, mă refer la faptul că De Coubertin, care se trăgea dintr-o familie de aristocrați, s-a născut la Paris, pe 1 ianuarie, 1863, a murit în Elveția, la Geneva, pe 2 septembrie, 1937, fiind înmormântat în Cimetière du Bois-de-Vaux, din Lausanne. Dar nu întreg!, da, nu întreg, și de aici vine și blestemul, pentru că Pierre a cerut ca, după moartea sa, inima să-i fie scoasă din piept și îngropată într-un monument din apropierea ruinelor antice, din Grecia!

Pierre de Coubertin, nici alături de Zeus, nici alături de Hades…

Sigur, se nasc tot felul de legende, din acest incredibil și UNIC fapt petrecut în religiile umanității! Credincioșii din rituri diferite, care știu acest amănunt, și nu sunt mulți, spun că francezul n-a fost primit nici în Olymp, alături de Zeus, dar nici în Împărăția lui Hades, Zeul Infernului – a rămas un fel de apatrid, devenind cel mai mare păcătos! Din acest motiv, zeii au blestemat  toată construcția lui Coubertin, adică Jocurile Olimpice, și au distrus pas cu pas acel spirit olimpic, cu care se tot laudă omenirea…

A apărut, astfel, acel Blestem de 40 de ani, pe care cele cinci cercuri olimpice îl resimt și n-au cum să scape de el. Paris 1900, Tokyo 1940, Moscova 1980, Tokyo 2020… nimic nu este întâmplător!

Și Coubertin se pricepea să tragă sforile!

Și ne-ntoarcem la Paris, cu 80 de ani în urmă, la Jocurile Olimpice care au durat mai bine de 5 luni! De altfel, competiția pariziană are multe premiere, unele care nu fac deloc cinste omenirii și nu se pliază deloc pe spiritul olimpic…

Imediat după prima ediție a Jocurilor din Grecia, Pierre de Coubertin a tras sforile de după cortină și a obținut ca următoarele jocuri să se desfășoare la Paris, în ciuda deciziei inițiale, ca toate olimpiadele să aibă loc în Elada.

Competiția de la Paris, din 1900, nici nu s-a numit Olimpiadă, ci Concurs Internațional de Exerciții Fizice.

Pornind de la nume, toată ediția din acel an a fost una atipică, ba chiar și sângeroasă, dacă vorbim de ceea ce s-a întâmplat la tir!

Dar să nu dăm pe repede înainte, pentru că sunt multe informații interesante:

Competiția n-a avut nicio ceremonie oficială, nici de deschidere a Jocurilor, nici de închidere

A fost prima Olimpiadă unde au fost acceptate femeile

Câștigătorii diferitelor probe n-au primit medalii, fiind recompensați cu obiecte – păpuși, cupe și umbrele

Centralizarea tuturor rezultatelor s-a făcut cu mari eforturi, un clasament oficial pe națiuni apărând după câțiva ani

În fine, cei prezenți la fața locului, ca spectatori, apoi și iubitori ai sportului din întreaga lume, au fost zguduiți de cruzimea trăgătorilor de la tir, cu pistolul sau cu pușca – în primul rând înscrierea în concurs s-a făcut pe bani, dar cel mai dezavuat gest a fost acela că țintele concurenților erau porumbei. A fost un masacru de 300 de astfel de păsări la total, câștigătorul fiind declarant cel care împușca cele mai multe zburătoare, într-un anumit interval de timp!

De la Paris, mergem la Tokyo, adică facem un pas de 40 de ani , din 1900, în 1940…

Olimpiada a fost atribuită Japoniei, dar a-nceput cel de-al II-lea Război Mondial, iar omenirea avea alte frământări. Mai mult, din pricina diferendelor dintre China și Japonia, s-a ajuns și acolo într-un teatru de război, fapt care i-a determinat pe japonezi să renunțe la organizarea Jocurilor. Comitetul Olimpic Internațional a decis atunci să atribuie rolul de gazdă Finlandei, între 20 iulie și 4 august, 1940. În aprilie, însă, cu doar câteva luni înainte de startul Jocurilor, Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, iar nordicii au renunțat și ei la rolul de gazdă a Olimpiadei. În această situație, s-a pus cruce Olimpiadei din 1940.

Și pentru că tot am amintit de Uniunea Sovietică…

Facem din nou un arc peste timp, de 40 de ani, și ajungem în Moscova anilor 1980 – Jocuri Olimpice fără precedent, cu un boicot masiv de 65 de țări, printre care Albania, Canada, Chile, Egipt, RFGermania, Iran, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Niger, Pakistan, Panama, Paraguay, Tunisia, Turcia, Zair și, bineînțeles, Statele Unite ale Americii, care au și demarat această acțiune de amploare. Cauza acestui boicot, invazia armatei sovietice în Afganistan. Delegația olimpică a României avea să profite din plin, de absența celor 65 de națiuni, obținând cel mai bun bilanț olimpic, din istoria participărilor sale de până atunci: 25 de medalii la total, din care 6 de aur, 6 de argint și 13 de bronz!

Și suntem, iată, în 24 martie, 2020, o altă zi neagră pentru japonezi!

Dar și pentru întreaga lume sportive – Jocurile Olimpice de la Tokyo, care erau planificate să înceapă pe 24 iulie, în acest an, au fost amânate, pentru 2021, urmând să aibă loc tot în Japonia. Virusul COVID-19 a semănat panică și moarte în toată lumea și nici nu dă semne că ar slăbi presiunea! Din acest motiv, primul-ministru al Țării Soarelui răsare, Shinzo Abe, a decis astăzi să oprească Olimpiada, după ce s-a consultat cu președintele CIO, germanul Thomas Bach. Flacăra olimpică plecase din Grecia și se afla la păstrare, în Japonia, pusă într-un felinar, și urma să pornească, joi, prin toate cele 41 de prefecture nipone. Dar totul s-a oprit…

Blestemul de 40 de ani – jocuri anulate, boicot, dopaj și violențe!

Prin urmare, după tot ceea ce s-a petrecut la aceste jocuri, de-a lungul vremii, putem spune că există un Blestem de 40 de ani, unul care lovește tot ce îi iese în cale, cu o furie din ce în ce mai mare! Am vorbit de problemele jocurilor organizate la distanțe de 40 de ani, dar să nu credeți că celelalte ediții au fost scutite de surprize neplăcute.

Am vorbit de jocuri anulate în 1940 și 2020, dar și ediția din Germania, din 1916, a fost anulată, din pricina Primului Război Mondial, ba chiar și cea din 1944, când Olimpiada trebuia să înceapă la Londra, dar a fost anulată, din cauza celui de-al II-lea Război Mondial.

Și trecem la boicot, pentru că acțiunea din 1980, cea a Statelor Unite ale Americii, are rădăcini  tocmai în 1956! La Olimpiada de la Melbourne, Australia, n-au venit Olanda, Spania și Elveția, protestând la represiunile Uniunii Sovietice din Ungaria. Astfel de gesturi au mai fost și în 1972, dar și în 1976, din pricina faptului că CIO a interzis participarea la competiție a Africii de Sud, a Rodesiei și Noii Zeelande. Și dacă americanii și alte 65 de națiuni au spus pas, Olimpiadei de la Moscova, din 1980, iată că patru ani mai târziu, la Los Angeles, a fost rândul Uniunii Sovietice să-și decline participarea, alături de alte 14 state est-europene.

Thomas Bach, CIO

Dopajul este o altă problem gravă, cu care jocurile olimpice se confruntă, iar în 1960, la Roma, a apărut și primul deces, la ciclism, din pricina amfetaminelor. În 1968 a fost descoperit pentatloniostul suedez Hans Gunnar Liljenwall. În ciuda luptei împotriva acestui flagel, Comitetul Olimpic Internațional face față cu greu dopingului, zonă neagră în care găsim și mulți sportivi români – de la atletism, canotaj, haltere, box, gimnastică și lista merge mai departe.

Și încheiem poveștile triste despre jocurile olimpice cu un capitol destinat violenței – în ciuda declarației părintelui acestei competiții planetare, Pierre de Coubertin, olimpiadele nu au adus nicidecum pace totală în lume – să ne-amintim de acel Septembrie Negru, de la Munchen, 1972, când 11 membri ai delegației olimpice israeliene au fost luați ostatici, de un grup Palestinian, 10 dintre ei fiind uciși. Și acțiunea de terorism a fost repetată în 1996, la Atlanta, când a avut loc un atac cu bombă, chiar în Satul Olimpic, în urma căruia au murit două persoane și 111 au fost rănite.

Eu unul nu mai susțin că olimpiada este o competiție fair play, că spiritual olimpic este înălțător, că cele cinci cercuri olimpice unesc popoarele… Nimic din toate acestea nu se întâmplă, Jocurile Olimpice sunt blestemate!

Lasă un răspuns