Japonia va declara stare de urgență la 7 aprilie. 990 miliarde dolari, în stimulente financiare

Japonia va declara stare de urgență pentru regiunea Tokyo și alte șase prefecturi în cursul zilei de 7 aprilie, în încercarea de a limita răspândirea infectării cu SARS-CoV-2, arată presa niponă, citată de Reuters. De asemenea, guvernul japonez pregătește un pachet de stimulente financiare cu o valoare totală de circa 990 de miliarde de dolari. Scopul declarat al acestor sume este atenuarea impactului economic al crizei cauzate de pandemia COVID-19.

În prezent, numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a depăși în Japonia nivelul de 4.000, iar 93 de persoane și-au pierdut viața, arată Jiji News. Deși aceste cifre sunt cu mult mai mici decât cele din alte zone ale lumii, guvernul japonez este îngrijorat atât din cauza creșterii în general, cât și de evoluția din zona metropolitană a Tokyo-ului, unde sunt peste 1.000 de persoane infectate, iar rata de creștere este de circa 83 de persoane pe zi. Tokyo are, împreună cu suburbiile, o populație de 36,4 milioane.

Pe de altă parte, Prim-ministrul nipon, Shinzo Abe, spune că Japonia nu va aplica, „pentru că nu are nevoie”, măsuri de restricționare a circulației, așa cum se întâmplă în prezent în majoritatea țărilor afectate de pandemie. „Trenurile vor circula în continuare, iar supermarketurile vor fi deschise. Starea de urgență ne permite să întărim pașii deja făcuți pentru limitatea infectării și să ne asigurăm, în același timp, că activitatea economică va fi susținută cât se poate de bine”, a declarat Abe.

Starea de urgență, a căei durată Abe o estimează la circa o lună, va da guvernatorilor prefecturilor dreptul de cere locuitorilor să rămână acasă, iar unele afaceri să fie închise. Nu sunt însă prevăzute și penalități pentru cei ce nu vor respecta recomandările, autoritățile bazându-se pe responsabilitatea oamenilor. Și apropo de responsabilitate, deși măsura nu este încă oficială, mediul corporatist din Japonia a început să ia măsuri din proprie inițiativă. Astfel, potrivit Reuters, gigantul IT Canon a anunțat deja că își va închide sediul din Tokyo pentru o durată de zece zile.

990 miliarde dolari pentru susținerea mediului de afaceri

Premierul Abe a declarat în repetate rânduri că nu favorizează decretarea stării de urgență, din cauza restricțiilor asupra liberei deplasări și pentru problemele pe care le va aduce mediului de afaceri, ănsă a fost forțat să ia această decizie de presiunea opiniei publice.

Pentru mediul de afaceri, Abe a anunțat că va lansa un pachet de stimulente cu o valoare totală de peste 107 trilioane de yeni (circa 990 miliarde de dolari), ce va include circa 54 de miliarde de dolari ca sprijin în numerar pentru persoane fizice și IMM-uri. De asemenea, circa 240 de miliarde de dolari sunt prevăzuți pentru acoperirea de către stat a contribuțiilor la serviciile sociale și a unor tipuri de impozite.

Nu a fost, pentru moment, comunicată și suma alocată pentru investițiile directe ale statului în economie.

După cum arată agențiile de presă, starea de urgență are o imensă susținere publică. Astfel, un studiu de piață publicat de JNN și comandat de TBS, 80% dintre cei intervievați au spus că Abe trebuie să ia această măsură, 12% s-au declarat împotrivă, iar 8% s-au abținut să susțină vreuna dintre variante.

Unii specialiști sunt însă de părere că măsurile sunt luate cu, deja, prea mare întârziere. „Ar fi trebuit declarată (starea de urgență, n.r.) cel târziu la 1 aprilie”, spune Kenji Shibuya, directorul Institute of Public Health la King’s College, din Londra.

Pericol major”

Potrivit unei legi revizuite luna trecută din cauza pandemiei de COVID-19, Prim-ministrul poate declara starea de urgență dacă o maladie sau virus reprezintă un „pericol major” pentru viața japonezilor și dacă răspândirea sa foarte rapidă are potențialul de a afecta grav economia. De asemenea, Abe este obligat să ceară părerea formală a unui grup de experți înainte de a declara stare de urgență.

Deși, prin comparație, epidemia din Japonia este un „pitic” față de cele 335.000 de infectări și peste 9.500 de decese din Statele Unite – ca să nu mai vorbim despre cifrele la nivel mondial -, experții se tem că o creștere extrem de rapidă a numărului de cazuri va sufoca sistemul medical nipon.

Yuriko Koike, Guvernatorul din Tokyo, trăgea săptămâna trecută un semnal de alarmă referitor la numărul ridicat de cazuri ce nu pot fi identificate, declarând că este în favoarea stării de urgență, pe care o privește drept o măsură ce o va ajuta să îi determine pe locuitori să ia în serios măsurile de distanțare socială.

„Măsurile impuse țintesc reducerea activității sociale cu 80%, un grad critic ce permite reducerea numărului de persoane infectate”, spune Koji Wada, unul dintre experții din task-force-ul ce consiliază echipa guvernamentală. Potrivit lui Wada, guvernul trebuie să arate „curaj” în prezentarea situației către opinia publică, iar Abe va trebui să fie extrem de specific în comunicarea despre cum ar trebui oamenii să își ajusteze viața de zi cu zi.

„Declarația Prim-ministrului Abe este esențială”, a mai spus Wada, profesor la International University of Health and Welfare, în Tokyo. „Chiar mă aștept ca el să ne spună, punctual ce avem și ce nu avem voie să facem”. site news

Lasă un răspuns