Islanda, lovită de o furtună teribilă: rafelele de vânt au atins 255 de kilometri/oră

Islanda a fost lovită vineri de o furtună extrem de puternică, botezată Dennis, care afectează acum Marea Britanie. Insula îngheţată a avut de îndurat un vânt cu viteze de 255 de kilometri pe oră, valoarea apropiată de recordul înregistrat în 1995, când măsurătorile au indicat o viteză a aerului de 261 de kilometri pe oră.

Locuitorii abia reușeau să se țină pe picioare

Imaginile publicate pe reţelele de socializare şi în presa internaţională arată cum oamenii abia se puteau ţine pe picioare, în capitala Reykjavik, în perioadele mai calme ale furtunii, în timp ce mai multe acoperişuri au fost spulberate. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mod intenţionat, pentru a preveni incendii şi alte accidente, iar transportul public a fost suspendat, după ce autorităţile au emis cod roşu din cauza condiţiilor meteo extreme.

Citește cum a cerut-o un rus în căsătorie pe iubita lui cu un arsenal format din 16 tancuri.

Ciclonul dezvoltat în vestul Atlanticului, botezat Dennis, ameninţă Marea Britanie în acest weekend şi va aduce ploi şi vânt puternic în Europa de Vest. În Marea Britanie sunt prognozate rafale de vânt de până la 112 kilometri la oră şi ploi torenţiale.

Furtunile devin tot mai devastatoare, forța lor crește

În unele zone, unitățile de învățământ au fost închise, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, iar transportul în comun, suspendat. Meteorologii își regândesc reperele acum, pentru că vremea nu mai stă deloc în standarde. Uraganele tot mai devastatoare, ghețarii care devin simple cuburi de gheață plutuitioare, iernile care se transformă în veri toride, toate formează un tablou înspăimântător, pe care oamenii nu știu cum să-l privească, altfel decât cu teamă.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat la Digi24 că este vorba despre curenţi de altitudine ale căror caracteristici se vor schimba odată cu schimbarea temperaturilor. „Cu cât schimbarea de temperatură e mai mare, cu atât curentul de altitudine poate fi mai mare. Unele consecinţe pot fi nebănuite”, a spus Antonescu.

Asemena furtuni sunt echivalentul unor urganae

Expertul a precizat că rafalele de 250 km oră sunt un fenomen asemănător cu uraganele. „Aceste furtuni extratropicale sunt echivalentul uraganelor. Dennis (ultima furtună care a lovit Europa – n.r.) are structura unei bombe ciclogenetice, adică o furtună care se adânceşte foarte rapid, vântul devine foarte puternic. În viitor ne putem aştepta la astfel de furtuni, cu intensitate mai mare.”, a explicat Bogdan Antonescu.

La rândul lui, Nicu Ştefănuţă, europarlamentar USR, a declarat la Digi24 că, pe termen lung, se încearcă oprirea accelerării fenomenului schimbărilor climatice prin politici care să reducă emisiile de gaze de seră.

Vezi și de ce furtuna din Islanda este considerată o adevărata bombă ciclogenetică.

„Singuri nu putem gestiona astfel de lucruri, numai în context european putem dezvolta această situaţie. Nimeni nu e suficient de bogat, de pregătit pentru a face faţă noilor fenomene. Să nu fim refractari că nu sunt schimbări climatice sau că nu ne interesează, trebuie să fim acolo”, a spus Ştefănuţă.

Schimbările climatice afectează tot mai mult evoluția vremii

El a vorbit şi despre măsurile care trebuie luate urgent pentru a stopa nivelul poluării: „Să reducem gazele cu efect de seră prin împăduriri, stoparea tăierilor de păduri. Mai există un mod de a reduce emisiile cu efect de seră şi prin a îmbuntăţi eficienţa energetică şi termică a clădirilor”.

„Trebuie să ne uităm la problemă în ansamblul ei, trebuie să beneficiem de toţi banii europeni care sunt acum puşi la bătaie, să îi atragem pentru reducerea noxelor, prin îmbunătăţirea transportului public. site news

Lasă un răspuns