Islanda e campioană mondială la depistat coronavirus

Islanda a început testarea pentru COVID-19 cu o luna înainte de depistarea primului caz pe teritoriul țării. Au existat două mari campanii de testare. Una a început în ianuarie, când țara nu înregistrase încă niciun caz de infectare cu coronavirus și a vizat persoanele cu simptome specifice și persoanele care reveneau în țară din zone roșii.

Primul caz a fost depistat la data de 28 februarie. Pe 13 martie a început a doua campanie de testare, iar aceasta a fost destinată tuturor islandezilor fără simptome sau cu simptome uşoare, care nu se aflau în carantină. Proporţia cazurilor pozitive a fost mult mai mică: între 0,6 şi 0,8%.

Peste 36.000 de teste au fost efectuate în Islanda, ceea ce face ca această insulă să fie campioană mondială la screening pe cap de locuitor.

Testarea masivă a ajutat la reducerea circulaţiei virusului prin localizarea persoanelor infectate şi contagioase, dar care nu prezentau simptome sau care au crezut că aveau doar o răceală sau o gripă.

După testarea pozitivă, persoanele respective trebuiau să se auto-izoleze acasă până la zece zile, până la dispariţia febrei sau până la un test negativ, iar toţi cei care intrau în contact cu acestea trebuiau să intre în carantină timp de două săptămâni. Dacă nu ar fi fost testate, probabil că nu s-ar fi izolat şi ar fi infectat alte persoane fără ştirea lor.

Islanda nu a închis creşele şi şcolile primare

Islanda nu a închis creşele şi şcolile primare, iar liceele şi universităţile au fost închise la 16 martie, măsura fiind aplicată apoi piscinelor, sălilor de sport, cinematografelor, barurilor şi restaurantelor.

În prezent, Islanda a înregistrat 1.720 de cazuri, un procent ridicat în comparaţie cu alte ţări care nu testează decât pacienţii internaţi, însă numărul deceselor (opt) raportate la populaţie este de zece ori mai mic decât în Franţa. Guvernul islandez estimează că vârful a trecut şi va redeschide liceele, universităţile, muzeele şi saloane de coafură la data de 4 mai.

Potrivit analizelor, virusul a fost introdus în ţară de islandezii întorşi din Italia şi Austria. Apoi, se pare că a fost adus de călătorii care se întorceau din Regatul Unit, înainte ca acesta să fie declarat zonă de risc, ceea ce sugerează că virusul circula destul de devreme printre britanici. site news

Lasă un răspuns