Iohannis, lângă șeful NATO și Trump la dejunul restrâns pentru „cei aleși”

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Londra, la un dejun de lucru oferit de președintele SUA, Donald Trump șefilor de state din NATO care au alocat 2% din PIB pentru apărare. La dejun a participat și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Iohannis, avocatul alocării de 2% pentru toate statele Alianței

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la dejunul oferit de Donald Trump șefilor de stat care au alocat 2% pentru apărare, susținând că este important ca împărțirea costurilor să fie susținută și de ceilalți aliați. „Noi credem în NATO, credem în unitatea NATO şi că NATO este foarte important pentru toţi”, a spus președintele, de față cu liderii celor 8 state care și-au îndeplinit acest obiectiv. În afară de țara noastră, alte state din NATO care au alocat 2% din PIB pentru apărare sunt Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Marea Britanie și SUA.

Trump spune că ar fi bine să dam chiar 4% pentru apărare

Donald Trump: a făcut o declarație în stilul său carecteristic. „Acestea sunt cele opt ţări şi noi, Statele Unite, care plătesc în întregime. Trebuie să plătească 2%. Unele dintre ele au crescut bugetul pe apărare la 3% sau 4%. Acestea sunt ţări care nu au fost delincvente, care în unele cazuri au plătit chiar peste 2%. Este un semn de respect pentru Statele Unite şi unul dintre domni, nu voi preciza cine, a spus că este foarte important ca Statele Unite să fie parte a NATO, ca mulţumire pentru toate lucrurile pe care le-am făcut.”

Alături de cele 9 state, alți 8 Aliați prevăd atingerea pragului de 2% în 2024 – Albania, Croaţia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Slovacia, Turcia şi Franţa, astfel încât un total de 17 aliaţi au în vedere să atingă sau să depăşească pragul de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Lasă un răspuns