Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu, într-o nouă încercare evidentă de a forța anticipatele

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Nominalizarea lui Cîțu este o nouă încercare de a forța alegerile anticipate, având în vedere că este aproape imposibil ca acesta să adune o majoritate în Parlament. PSD a anunțat în avans că nu va vota un guvern PNL, cu atât mai puțin condus de Cîțu.

Cele mai importante declarații ale președintelui

Am încheiat sesiunea de consultări și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iar la desemnări. PNL a constituit un guvern care să repare lucrurile care au fost stricate. Acest lucru nu a fost dorit de PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit să adune o majoritate ca să treacă o moțiune de cenzură prin Parlament.
Am vrut să deblochez situația. Surpriză, PSD a încercat să tergiverseze procedurile în Parlament. Am decis să-l desemnez pe domnul Vasile Florin Cîțu.

Cu ce nume au venit partidele la Iohannis

USR, PMP și Pro România au făcut propuneri de premieri în discuțiile de la Cotroceni cu șeful statului. USR l-ar vrea la Palatul Victoria pe Dacian Cioloș, PMP pe Cristian Diaconescu, iar Pro România pe Victor Ponta. PNL a lăsat decizia la mâna președintelui Klaus Iohannis, iar PSD l-a acuzat pe șeful statului că prelungește criza politică. UDMR i-a spus lui Iohannis că nu va vota un guvern de tehnocrați, iar ALDE și-a exprimat preferința pentru un premier independent.

  • Ludovic Orban(PNL): „Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă”
  • Marcel Ciolacu(PSD): „Dacă se vine cu un prim-ministru și un guvern de specialiști, PSD n-are nicio problemă să îl voteze”
  • Dan Barna(USR): „USR și-a exprimat dorința de a participa la guvernare, în măsura în care există o majoritate”.
  • Kelemen Hunor(UDMR): „Din punctul nostru de vedere un guvern de coaliție ar avea șanse mai mari. În acest moment nu există o ofertă”
  • Eugen Tomac(PMP): „PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu”
  • Călin Popescu Tăriceanu(ALDE): „Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent”
  • Victor Ponta(Pro România): „M-au propus colegii mei și eu nu m-am dat înapoi”

Cine este noul premier desemnat de Iohannis

Florin Cîțu, actualul ministru interimar al Finanțelor, este premierul desemnat miercuri de președintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern. Cîțu este lider al senatorilor liberali și unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD. A fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atacul speculativ pe leu din 2008. Născut pe 1 aprilie 1972, Florin Cîțu este senator PNL din 2016, ales în circumscripția electorală nr. 42 din București și membru în Comisia de buget-finanțe din Senat.

Vezi ce spune Ponta despre asemănările dintre PSD și PNL, capitolul amante și proști.

El a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atacul speculativ pe leu din 2008. Atac în urma căruia toți trezorierii băncilor care au participat au fost indepărtați, inclusiv Florin Cîțu.

Din CV-ul său înțelegem că s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.

Un anti-pedesist convins, scandalurile cu Teodorovici au devenit antologice

Florin Câțu este unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD, având numeroase dispute cu fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Printre altele, Cîțu l-a acuzat pe Teodorovici că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, că nu plătește taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei și, mai mult, că încalcă legea penală deoarece nu are voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp este membru al Guvernului României. În martie anul trecut, la dezbaterea bugetului de stat pe 2019, schimbul de replici dintre cei doi a degenerat în jigniri. „Eşti frumos, chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”, i-a strigat Teodorovici lui Cîțu, în Comisiile de buget-finanţe.

Iohannis a ales un premier cu avere 

Conform ultimei declarații de avere, el deține o cotă parte de 1/2 din 3 terenuri: un hectar din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea, dintr-un teren de 75 ha, din comuna Voineasa și, tot în Voineasa, 1.250 mp – toate de la părinți. În Tulei, el are și o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați. Cîțu are și o casă de 130 de metri pătrați cumpărată prin credit în Sectorul 2 din Capitală. El are un depozit bancar de 350.000 lei și a acordat un împrumut de 35.000 euro.

Florin Cîțu are și un credit de 303.000 de euro contractat în 2007. În ceea ce privește veniturile, anul trecut a încasat 128.328 lei, ca senator, și 300.000 lei dintr-un contract de vânzare bunuri imobile. site news

Lasă un răspuns