Iohannis, despre bugetul UE: rezultatul dezamăgitor, nu s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au ameliorat. Va fi cel puțin încă un summit

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că până în acest moment rezultatul negocierilor pentru bugetul UE este dezamăgitor, nu s-au făcut progrese, iar pozițiile liderilor statelor membre nu s-au ameliorat. În opinia președintelui, va fi necesar cel puțin încă un summit.

Klaus Iohannis a spus că au fost discuții bilaterale până la 6 dimineața. „Rezultatul e până în momentul acesta dezamăgitor, nu pot să spun că s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au ameliorat. Încercăm astăzi să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Majoritatea dintre noi sunt destul de sceptici”, a precizat președintele.

Discuții sterile pe bugetul UE până la 6 dimineața

Președintele Iohannis a menționat că atât președintele Consiliului European, Charles Michel, cât și președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschiși propunerilor, au apărut modificări în propunerea de buget care vin în întâmpinarea solicitărilor, dar „până când nu există unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar propuneri și discuții”.

Vezi și cum îl calcă în picioare magistrații pe Iohannis după numirea noilor procurori-șefi.

„Tehnic ceea ce avem în față, propunerea, nu se pot face multe modificări. Dacă nu ne înțelegem pe această propunere, ea trebuie uitată și venit cu altă propunere. Procesul s-ar putea să fie unul destul de lung”, a adăugat președintele. În opinia lui Klaus Iohannis, va fi necesar „cel puțin încă un summit”.

Premierul ceh: Dacă grupul celor patru țări bogate insistă, putem pleca direct acasă

Premierul ceh Andrej Babis a subliniat vineri, la Bruxelles, că un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 este posibil doar dacă Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria îşi schimbă poziţia actuală, aceea de limitare a contribuţiei la 1% din PIB, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Citește și cum lovește iar USR în liberali cu lista transferurilor făcute de aceștia de la PSD.

”Dacă grupul celor patru ţări bogate Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria insistă (asupra poziţiei lor), atunci putem pleca direct acasă”, a scris Babis pe contul său de Twitter.

El a adăugat că poziţia celor patru ţări înseamnă cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât propunerea prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care este de 1.094 miliarde de euro pentru cei şapte ani de programare financiară (1,074% din PIB-ul UE).

Cele patru state care au aruncat în aer bugetul Europei

Ţările net contributoare, printre care Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca, vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlalte ţări se opun ferm tăierilor planificate în fondurile pentru politica agricolă comună şi politica de coeziune. Mai mult, Italia şi Portugalia au anunţat clar că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă. site news

Lasă un răspuns