Iohannis cere Parlamentului sesiune extraordinară pentru alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină „total” anunțul Guvernului Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. El a anunțat că va cere dezbaterea proiectului în sesiune extraordinară a Parlamentului. În ceea ce privește o moțiune de cenzură a opoziției, șeful statului s-a declarat „destul de sceptic”. „Astăzi Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică și normală. Îi sprijin total în acest demers”, a spus Iohannis, într-o scurtă conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Citește aici rezmatul zilei, decizia anunțată de Guvern și reacția imediată a PSD, anunțând moțiunea de cenzură. 

Klaus Iohannis a afirmat că modificarea legii alegerilor cu un an înainte de data acestora nu contravine nici deciziilor Curții Constituționale, nici recomandărilor Comisiei de la Veneția. Asta întrucât nu este vorba de restrângerea unor drepturi ci, dimpotrivă, de extinderea acestora.

Schimbul de întrebări și răspunsuri dintre Iohannis și jurnaliști

Dacă trece moțiunea, ați accepta o propunere de premier de la PSD?

Hai să le luăm una după alta. Sigur, așa, declarații se fac la cald. Asta cu moțiunea, drept să spun, sunt destul de sceptic.

Există voci care spun că astfel de modificări ar fi neconstituționale și nu respectă recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Este un argument invocat tocmai de cei care au încercat să „reducă democrația”, cum spunea cineva din PSD. Nu e neconstituțional și nu contravine recomandărilor Consiliului Europei. Nu este o modificare care să restrângă drepturi, dimpotrivă, e o chestiune cerută insistent și de partide, și de cetăeni. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme.

Președinții de CJ nu vor fi aleși din cadrul consilierilor județeni. De ce nu a fost inclusă și această modificare în proiectul pe care își asumă răspunderea?

Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor. După părerea mea trebuie să se revină și la alegerea președintelui CJ din rândul consilierilor. Cu siguranță, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile.

Decizii CCR care spun că legea alegerilor nu poate fi modificată cu 6 luni înaintee de alegeri?

S-au dat pe alte spețe nu suntem în niciuna dintre ipotezele din acele decizii ale Curții.

Citește aici ce spune un fost judecător CCR despre deciziile Curții care spune că localele nu pot fi comasate cu parlamentarele.

OUG pe alegeri în două tururi?

S-a vorbit despre această chestiune și e bine, revenirea la 2 tururi este varianta corectă.

Dacă alegerea primarilor în 2 tururi pică, dacă moțiunea trece, se ajunge la anticipate. Ce ați prefera, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în 2 tururi?

Eu susțin acest demers al guvernului. Acum vorbim pe alegerea primarilor. Nu cred că premierul poate să dea o garanție că moțiunea va trece sau nu. Vorbim de un demers care nu a fost inițiat.

Varianta ca premierul să demisioneze, pentru anticipate?

Cu siguranță se găsesc soluții pentru alegeri anticipate. (site news)

Lasă un răspuns