Iohannis anunță consultări si susține anticipatele: PSD-PRO România merg cu Remus Pricopie, iar USR-PLUS cu Cioloș premier

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, că va convoca mâine, la ora 12.00, partidele la consultări și probabil seara va anunța persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Președintele a spus că el susține în continuare anticipate. Iohannis a anunțat că, dacă partidele nu doresc declanșarea acestora, va insista pentru Guvern construit de și în jurul PNL. „Mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă care să facă reforme”, a mai declarat Iohannis. Declarațiile vin după ce guvernul Orban a picat la moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR.

Președintele susține anticipatele

Iată declarația integrală a președintelui Iohannis. „Vedem pe de o parte un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, confirmat de toate sondajele, un guvern care vrea să facă reforme, care să vină cu măsuri pentru România, pentru români. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.

De cealaltă parte avem o majoritate în esență PSD-istă, supărată că a pierdut guvernarea, care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea.

Dacă urmărim discursul politic, vedem că guvernul liberal vrea reforme și să repare greșelile din ultimii trei ani, în timp ce PSD se împotrivește acestor reforme.

Citește și ce spune Orban după ce a fost demis de Parlament.

Iată că este o situație de așteptat după ce anul trecut s-a văzut că românii vor altceva. S-au săturat de Opoziție. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roșii vor înapoi la banul public.

Azi s-au găsit suficienți care au votat moțiunea PSD pe o speță care ar fi îmbunătățit democrația. Pe de altă parte, acum românii se uită la TV și se întreabă ce va fi. Pot să vă spun foarte clar: lucrurile merg mai departe, instituțiile sunt solide, guvernul va rămâne în funcție cu ceva mai puține atribuții, guvernarea merge mai departe. Nu e cazul să credem că intrăm într-o situație foarte complicată. Eu sunt garantul că instituțiile vor funcționa în continuare.

Iohannis pornește consultări cu partidele

E nevoie de câțiva pași politici. Vor fi făcuți rapid. Voi convoca partidele la consultări mâine la ora 12.00. Mâine seară probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern.

Cum va continua politica guvernamentală? Eu sunt adeptul anticipatelor. Îmi doresc să intrăm într-o logică care duce la anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL. Este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem un PSD care nu dorește reforme, PSD să stea în opoziție, să se transforme într-un partid democratic și european.

Dar în acest moment soluția cea mai corectă pentru România e întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare, să avem o majoritate care să sprijine reformele.

Află și ce nu s-a văzut la televizor în ziua căderii Guvernului Orban.

Avem resurse, avem partide care sunt construite democratic, care vor să se implice. Mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă care să facă reforme.

Primul pas a fost făcut spre anticipate. Următorul pas va fi făcut mâine după consultări. După care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare.”

PSD și PRO România merg cu Remus Pricopie premier

Marcel Ciolacu și Victor Ponta au anunțat miercuri după moțiunea de cenzură că au decis să meargă împreună cu o nominalizare la Cotroceni în persoana lui Remus Pricopie. ”Este rectorul SNPA, un pro-european și pro-american convins. A fost ministru al Educației în guvernul Ponta și a fost un ministru foarte bun”, a spus Ciolacu. El a adăugat că este un prim pas spre o alianță electorală cu Pro România. Cei doi au anunțat că vor merge cu propunerea de premier însoțită de o listă de semnături care să ateste existența unei majorități guvernamentale.

Remus Pricopie a câștigat în decembrie 2019 al treilea mandat de rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Candidat unic la cea mai înaltă funcție de conducere a SNSPA, Pricopie a întrunit 88,16 % din numărul de voturi exprimate. Pricopie a putut candida la acest al treilea mandat speculând o prevedere din legea educației introdusă chiar în mandatul său de ministru al Educației. Remus Pricopie (49 de ani) a fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în 2012-2014.

Barna se răzgândește, anunță că USR-PLUS îl propune ca premier pe Cioloș la consultări

Dan Barna, președintele USR, a anunțat miercuri pe Facebook că partidul vrea alegeri alegeri anticipate, dar dacă acestea nu vor fi posibile, alianța USR PLUS vrea să intre la guvernare, cu condiția ca primul obiectiv al acelui guvern să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi.

Mai mult, el a scris că, la consultări, Alianța USR PLUS îl are ca propunere de premier pe Dacian Cioloș. Asta deși cu câteva ore în urmă spusese că nu va propune un premier la consultările de la Cotroceni cu președintele Iohannis. Reamintim că USR a refuzat să intre la guvernare imediat după căderea guvernului Viorica Dăncilă. site news

Lasă un răspuns